Dedeleri Çanakkale savaşında karşı karşıya gelen Ulviye Balkan ile John Shelton, 'Derinlerden Siperlere Çanakkale 1915' sergisinde buluştu. Balkan ve Shelton el sıkışarak barış mesajları verdi.

'Derinlerden Siperlere Çanakkale 1915' sergisi Osmanlı askeri Topçu Müstecip Onbaşı'nın kızı Ulviye Balkan ile İngiliz E-20 denizaltı mürettebatından Willam Long'un torunu John Shelton'u bir araya getirdi. Savaştan 100 yıl sonra karşılaşan iki askerin yakınları, el sıkıştı ve barış mesajları verdi.

Ulviye Balkan, babası vefat ettiğinde 12 yaşında olduğunu söyledi. Müstecip Onbaşı'nın kendilerine açlık ve susuzluk çektiklerini anlattığını kaydeden Balkan, “ 'Çürüdük Conkbayırılarda, çürüdük Kilitbahirlerde.' derdi” diye konuştu.

Müstecip Onbaşı'nın torunu Kenan Balkan ise “Çanakkale ile ilgili anılar geçince tüylerimiz diken diken oluyor. O savaş bugünün teknolojisiyle yapılmış bir savaş değil. O günün şartlarıyla değerlendirdiğimizde onları anlamakta zorlanıyoruz. O insanlar o şartlarda canları pahasında, vatan, millet ve bayrak sevgisiyle harikalar yaratmışlar ölümleri pahasına. Zaten onlar ‘savaşmaya değil ölüme gidiyoruz’ sloganıyla güle oynaya şehit olmaya gitmişler.” ifadelerini kullandı.

Balkan, İngiliz Shelton’a “O zaman savaş, şimdi barış” diyerek hoşgörü mesajı verdi. Dedesi Willam Long’u, Müstecip Onbaşı ve ekibinin top atışları sonucu kaybeden John Shelton ise sergiyi çok anlamlı ve etkileyici bulduğunu ve dedesinin E-20 denizaltısında hayatını kaybettiğini belirtti.