Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) Başkanı Melek Sözkesen, Türkiye'nin kağnı hızıyla ilerleyen koalisyon süreciyle zaman kaybettiğini, bağımsız yargının acilen devreye alınarak bütün rüşvet ve yolsuzluk iddialarının aydınlatılıp sorumluların yargılanması gerektiğini söyledi. Komşu ülkelerin gittikçe daralan ekonomik göstergeleri ve iç yönetimde sıkıntıları olduğunu ifade eden Sözkesen, "Yanıbaşımızdaki savaş hali, öte yandan Avrupa’nın dış alımlarının gerilemesi, Euro bölgesinin Yunanistan sebebiyle içinde bulunduğu açmaz, dünyadan medet umulmayacak zamanda olduğumuzun bir göstergesidir. Bu göstergeler, Türkiye’yi derhal kendi derdinin çaresini bulma, kendi imkanlarıyla hemhal olma çabasına yöneltmelidir. İç ve dış şoklara karşı daha dayanıklı hale gelebilmek için acilen elden geçirilmesi gereken konular ve yapılması gereken reformlar vardır." dedi.

Markalaşma ve istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması gerektiğini ifade eden Sözkesen, "KOBİ'lerin ar-ge ve sermaye desteğiyle güçlendirilmesi gibi ekonomik konularda hızla yol alınmalıdır. Ekonomide, ticarette, sanayide teşvikler arttırılmalı, girişimci desteklenmeli ve özendirilmelidir. Saplanıp kaldığımız orta gelir tuzağından kurtulmamızın yolları tartışılmalıdır. İthal malların içeride üretilmesini teşvik ederek, İthalata bağımlı bir büyümenin önüne geçilmeli, cari açığın düşürülmesi yönünde mücadeleye devam edilmelidir." diye konuştu.

'YARGI BAĞIMSIZLIĞI ACİLEN DEVREYE ALINMALI'

Yargı bağımsızlığı, insan hak ve hürriyetlerinde ilerleme, demokrasiyi içselleştirme gibi hayati hususlarda acilen devreye alınarak yeni stratejiler benimsenmesi gerektiğini vurgulayan DEGİAD Başkanı Sözkesen, "Kadının işgücüne katılım oranı yükseltilmeli ve kadına karşı şiddetin önlenmesi çalışmaları yoğunlaştırılmalıdır. Halkta tedirginlik yaratan tüm rüşvet ve yolsuzluk iddiaları aydınlatılmalı ve sorumlular yargılanmalıdır. Komşularımızla olan müdahaleci politikalarımızdan arınmalı, dış münasebetleri düzeltmeli, iç politikalarda mesafeli ve saygılı, barışcıl politikalara dönülmelidir. Ülkemizi batı ülkeleri düzeyine çıkarabilmek için demokrasiyi, özgürlüğü, düşünce özgürlüğünü, hoşgörüyü, kişi haklarının korunmasını en üst düzeye çıkaracak yeni bir anayasaya ihtiyaç vardır. Seçim sistemi ve siyasi partiler sisteminin düzenlenmesi, seçim barajının kaldırılması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

'PARTİLER ORTAK PAYDADA BULUŞMALI'

Türkiye’nin bugünkü eğitim sistemini köklü olarak değiştirmesi gerektiğini belirten Melek Sözkesen, şunları kaydetti: "Eğitimde tümüyle bilimin egemen kılınmasından başka çare bulunmuyor. Kaliteli ve istikrarlı eğitim politikasına şiddetle ihtiyacımız vardır. Sorun bu kadar çok ve zaman bu kadar darken partilerin koalisyon konusunda daha çabalı olmasını beklemekteyiz. Siyasetçilerimiz, hiçbir partiyi tek başına iktidar yapacak şekilde desteklemeyen halkımızın verdiği, bir ortak paydada buluşulması ve uzlaşılması şeklindeki dersi almalı ve gereğini yapmalıdır. Aksi halde gittikçe derinleşen çözümsüzlük, umutsuzluk ve güven bunalımı getirecektir."