Fethiye ve Teke Yöresi'nde çalınan tef benzeri vurmalı çalgı olan 'Delbek' artık eski ilgiyi görmeyince yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Delbek kültürünün yaşatılması için çaba gösteren Nurten Avcı, kendileri öldüğü zaman bu kültürü devam ettirecek kimse almayacağını belirterek, delbekçiliğin okullarda seçmeli ders olarak konulmasını istedi.

Başta Fethiye olmak üzere, Teke Yöresi'nde çalınan tef benzeri vurmalı çalgı olan 'Delbek' artık eski ilgiyi görmeyince yok olmakla karşı karşıya kaldı. Fethiye ve civarında, kadınlarca çalınan Delbek, kına gecelerinde, asker uğurlamalarında, düğünlerde maniler eşliğinde yıllarca kullanılan, keçi ve sığır derisinden yapılan bir müzik aleti. Tarihi çok eskilere dayanan Delbek kültürü Fethiye’de halen var olma savaşında. Eskiden düğünlerin, kına gecelerin olmazsa olmazları olan delbekçi kadınların sayıları her geçen gün azalıyor.

Fethiye Yeni Mahalle’de yaşayan ve artık ismi sayılabilecek kadar az kalan delbekçiler, delbek kültürünün yaşatılmasını istiyor. Gençlere delbek öğretmediklerini anlatan, yaşları 45 ile 65 arasında değişen delbekçiler, kendileri öldükten sonra bu kültürün yok olmasından korktuklarını söyledi. Delbeği gençler tarafından enstrüman sayılmadığını dile getiren delbekçiler, çalgının Fethiye ve çevresindeki okullarda seçmeli ders olarak öğretilebileceğini kaydetti.

Mesleğin son temsilcilerinden olan ve "Biz ölürsek delbekçilik de bizimle birlikte ölecek" diyerek kaygısını anlatan Nurten Avcı, mesleğin gelecek nesillere aktarılmasını istedi. Gençlerin delbeği müzik aleti görmedikleri için öğrenmek istemediklerini kaydeden Avcı, "Önceden bu mahallede 100 delbekçi varsa, hepsi dolu olurdu. Şimdi talep azalıyor. Zaten delbekçi sayısı da çok az kaldı. 3 -4 kişi kaldık bu mesleği yapan. Biz öldükten sonra bu işi yapacak kimse kalmayacak. Ancak biz bu kültürün yaşamasını istiyoruz. Eğitim verilmesi lazım. Konservatuarda farklı enstrümanlara yer ayrıldığı gibi okullarda delbeğe de bir yer ayrılabilir." dedi.

30 yıldır delbek çaldığını kaydeden Yaprak Güven de "Delbeği yaşatmak gerek. Ancak bizden yaşatacak insan yok. Müzik dersinde çocukların eline verilse öğrenilebilir. Ancak hemen öğrenilecek bir şey de değil." şeklinde konuştu.