CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bursa’da önceki hafta ele geçirilen at eti skandallarının yaşanmasındaki temel nedenin denetimsizlik olduğunu belirtti. Demiröz, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeterince kadro istihdam etmediği için yeterli denetim yapılamıyor. Bursa’da 20 bin 251 tarım işletmesi var, ama bunlar 139 teknik eleman denetliyor. Bir işletmeyi denetlemek için 5 yılda bir sıra geliyor. Oysa Bakanlık’ın boş kadroları olduğu halde yeterli atama yapılmıyor." dedi.

CHP Bursa Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, TBMM’de Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında yaptığı konuşmada, Bursa’da önceki hafta gündeme gelen at eti skandalına dikkat çekti. Denetim yapan elemanların yetersizliğinden yakınan Demiröz, “Sayın Bakan, ‘2 bin teknik eleman, kadro alacağız’ dedi. Seçim zamanıdır, hiç yoktan 2 bin teknik elemanın alınmasını da kabul ediyoruz. Ancak, bu bizim sağlıklı gıdaya ulaşmamız için yeterli değil. Bursa'da 20 bin 251 işletme var. Gıda Mühendisleri Odası’nın ifadesine göre, 80 kişilik bir grup 2 bölüm hâlinde kontrol ediliyor. Bir gıda tarım işletmesine beş senede bir sıra geliyor. Bu şartlarda biz nasıl bir besin aldığımızı, antibiyotikli olup olmadığını, GDO ihtiva edip etmediğini bilmiyoruz.” şeklinde konuştu.

MISIR ÜRETİCİSİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

Bursa tarımında yaşanan sorunlara da dikkat çeken Demiröz, Karacabey'de mısır hasadı yapıldığını ancak rutubetten dolayı fiyatın 62 kuruşa kadar düştüğünü ifade etti. Buna karşılık Bandırma Limanı'nda mısır yüklü gemilerin yanaştığını dile getiren Demiröz, "Orada mısır yüklü gemiler olduğu zaman bizim Karacabey'deki çiftçilerimizin mısırlarını kim alacak?" diye sordu. Tarımın gözden çıkarıldığını anlatan Demiröz, şöyle devam etti: "Gürsu, Kestel, Yenişehir, İnegöl, Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da bu sıkıntıları yaşıyoruz. Drenaj kanallarının çalışmadığı Gürsu ve Kestel Ovası için bakanlığımızın ne yaptığını, bu konudaki görüşlerini öğrenmek istiyorum."

"AYDIN’IN YAPTIĞINI BURSA DA YAPSIN"

Suriye, İran, Irak krizlerinden dolayı, Gürsu ve Kestel'den yapılan ihracatın da tamamen durduğunu anımsatan İlhan Demiröz, “Hâlâ ürününü, meyvesini götürüp ücretini sormadan hale bırakan bu çiftçilerimiz bir ay sonra, iki ay sonra ücretlerini alıyor.” diye konuştu. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı’nın 25 kuruşa ürününü satamayan narenciye üreticisinin ürününü 30 kuruşa almasını ve Aydınlılar’a dağıtmasını örnek olarak gösteren Demiröz, "Bursa'da Millî Savunma Bakanlığına bağlı askeriyeye, askerî okula, alaya; Millî Eğitime bağlı okullarımıza acaba bu Gürsu'da, Kestel'de, diğer bölgelerdeki meyvelerimiz dağıtılamaz mı?" diye sordu.