Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "4 Şubat’ta açıklanması gereken 10 madde neden 24 Şubat’ta açıklandı. Açıklanan metnin yüzde 60’ı değiştirilmiş” şeklindeki açıklamasına cevap verdi. Demirtaş, “Açıklanan 10 madde ile Öcalan’ın çağrısı yüzde 99.9 aynı; dokunulmadı” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Selahattin Demirtaş’a tepki vererek," Birilerinin beklediği gibi çözüm süreci çözülme süreci değildir. Engel çıkarılmazsa sonuca yaklaştığımızın farkındayız. Sürecin önünde gizli ve açık birçok düşman var. 4 Şubat'ta açıklanması gereken 10 madde niye 24 gün sonra geldi? Okunan metin yüzde 60 oranında değişmiştir” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

Habertürk gazetesinden Muharrem Sarıkaya’ya röportaj veren Selahattin Demirtaş, Arınç’ın iddialarını değerlendirdi. Demirtaş, “Açıklanan 10 madde ile Öcalan’ın çağrısı yüzde 99.9 aynı; dokunulmadı.” ifadelerini kullandı.

Muharrem Kaya’nın köşesine taşıdığı röportaj şöyle: " Başbakan Yardımcısı Arınç, “yüzde 60’ı değişti” dedi, Başbakan nasıl geldiyse öyle açıklandığını söyledi.

Başbakan bunu söylerken, 10 maddelik müzakere metninin “bir ön şart olmadığının” da altını çizdi.

HDP’den ise buna tepki geldi.

Diyalogdan müzakere aşamasına geçildiği açıkça ilan edilmiş olmasına rağmen bu tartışmaların nedeni ne?

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile dün bu konu üzerinde konuştuk.

Öncelikle 3 Şubat’ta açıklanması gereken 10 maddelik metnin, neden geciktiğine açıklık getirdi:

“25 gün boyunca Kandil, İmralı, hükümet arasında metin gitti geldi. Fakat bu hükümete o kadar dokunmuş ki... Çünkü 3 Şubat’ta ‘PKK silah bıraktı bırakacak, dağdan indi inecek’ havasını yaratmak istiyordu. Biz de ‘Bu doğru değil. Böyle bir atmosferi olgunlaşmadan yaratmak iyi bir fikir değil’ dedik. Bu insanların barış umudunu kırıyor. ‘Adım atıldı’ diyorsun, adım atılmıyor; ‘Geri çekilme oldu’ diyorsun, olmuyor. Bunlar umudu kırıyor. Gelin şu işi sağlam yapalım dedim.”

‘KARŞIYIZ DEMEDİK...’

Tartışma sonunda metinden özünü bozmayan iki ifade çıkarılmış. Demirtaş sonrasını şöyle anlattı:

“Bizimkilere, ‘Çalakalem olmaz, sağlam bir şekilde hazmederek bu süreci işletelim’ dedim. ‘10 maddeyi yok saymayın, bunlar önemlidir’ diye bir açıklama yapalım istedik. Onlar ise ısrarla hemen bu açıklama (örgüt silah bırakıyor) yapılsın istedi. Böyle olmayacağını söyledik. Kızgınlıkları bundan. PKK ‘Ben silah bırakmayacağım, reddediyorum’ demedi; ‘Anlaşmaya bağlıyım ama 10 madde var, onları da görelim’ dedi. Biz ‘Karşıyız’ demedik. Öcalan’ın da kendi çağrısı zaten. Hükümet niye memnun değil peki? Hükümet bunun siyasi rantını yemek istiyordu, yiyemedi; bundan rahatsızlık duyuyor.”

DEĞİŞEN İFADE

Ya metindeki değişiklik?

“Açıklanan 10 madde ile Öcalan’ın çağrısı yüzde 99.9 aynı; dokunulmadı” dedi, metindeki iki değişiklikten birini şöyle açıkladı:

“İlk metinde Öcalan’ın ifadesi ‘PKK’ya kongre toplama çağrısı yapacağım’ idi. Hükümet değişiklik istedi. Biz Öcalan’a sorulmadan yapılamayacağını söyledik. Gel-git uzlaşmaya varıldı, ikinci metinde ‘yapıyorum’ oldu.”

Öcalan’ın 21 Mart’ta görüntülü mesaj yayınlaması konusunda bilgisi olmadığını da belirtti.

“AK Parti ile anlaştı, Anayasa’yı birlikte değiştirecekler algısı HDP’ye oy kaybettirir mi?” diye sorduk, şu yanıtı verdi:

“Bu ihtimal insanları tedirgin ediyor. Ancak, yarın AKP tek başına Anayasa yapma gücünü elde ederse daha az mı tedirgin edecek. AKP uzlaşırsa bizim Anayasa önerimizde uzlaşır.”

DERNEK BAŞKANI MIYIM?

Silaha veda sürecine ilişkin de şu önemli açıklamayı yaptı:

“10 maddede tartışma başlamamış. PKK ‘Evet silah bırakmaya hazırım’ demiş ama bunun ne yasası, ne takvimi çıkmış. İstiyor ki ‘Lay lay lom barış oldu, PKK dağdan indi’ havasını verelim. Bu havayı bozdum diye de bana kızıyorlar. Ben AKP’yi destekleme dernek başkanı mıyım? İşimi yaptım diye öfkeleniyorlar. Onlar boyun büken, ‘Biz size barışı getiriyoruz, siz de bize minnet duyun kardeşim’ muhalefeti bekliyorlar. Bu Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla oldu. Muhtemelen Başbakan’ı da arayıp ‘Demirtaş’ı hedef alın’ dedi.”

ARINÇ DA ÇEKİLSİN

Süreç nasıl işler, kongre baharda hemen toplanır mı?

Demirtaş’ın buna yanıtı da şöyle:

“Başka bir aşama olabileceğini beklemiyorum seçime kadar. Kandil’deki havayı; kongre yaparlar mı bilmiyorum. Bir adım atılmadan Öcalan yeni çağrı yapar mı onu da bilmiyorum.”

Bu arada Arınç’ın şahsına dönük sözlerine de yanıt vermekten geri durmadı:

“Bir madde daha koyalım; örgüt ile Arınç da çekilsin...”