Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çok sayıda gazetecinin gözaltına alınacağı, bazı gazete ve televizyonlara el konulacağı iddialarını değerlendirdi. Demirtaş, “Bu çılgınlığı durdurmamız lazım.” dedi.

Diyarbakır’da bulunan HDP lideri Demirtaş, Cumhurbaşkanı ve hükümet tarafından medyaya yöneltilen tehditlere tepki gösterdi. Çok sayıda gazetecinin gözaltına alınacağı, bazı gazete ve televizyonlara el konulacağına yönelik iddialara değinen Demirtaş, “Türkiye’de baskı ortamı giderek şiddetleniyor. Seçim öncesinde de seçim sonrasında da bunların olacağına dair Cumhurbaşkanın, Başbakanın açık ifade ve beyanları var. Bunu durdurmamız lazım, bu çılgınlığı durdurmamız lazım. Bu kadar kudretli, hukukun üstünde, anayasayı hiçe sayarak hareket eden bir hükümet, dikta rejimine dönüşür. Giderek bu ortaya çıkmaya başladı.” ifadelerini kullandı.

Çoğulcu demokrasiyi savunan, temel insan haklarını, özgürlükleri, barışı, kardeşliği esas alan, işçiden emekçiden yana bir çizgi olarak HDP'nin güçlü bir şekilde parlamentoya girmesi halinde bütün bu çılgınlıkları durdurmanın mümkün olacağını belirten Demirtaş, aksi takdirde söz konusu iddiaların gerçekleşebileceğini kaydetti. Demirtaş, “Gazetelere el koyabilirler; gazetecileri de içeri atabilirler. Yapmadıkları şeyler de değil. Daha abartarak daha çılgınca şeyler yapabilirler.” dedi.

“CAN DÜNDAR’A DEĞİL BÜTÜN GAZETECİLERE TEHDİTTİR, BASKIDIR”

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın MİT TIR’larındaki silahlarla ilgili görüntüleri yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’la ilgili kullandığı ifadeler ve sonrasında müebbet hapis istemiyle suç duyusunda bulunulmasını da değerlendirdi. Dündar hakkındaki suç duyurusunu “Çok vahim bir durum” olarak değerlendiren Demirtaş, “Gazetecilik yapan bir kişiye yaptığı işten dolayı, gazetecilikten dolayı müebbet hapis cezası, ağır hapis cezalarıyla ilgili suç duyurusu yapmak, televizyonda açıkça tehdit etmek doğru olmamıştır. Sadece Can Dündar’a değil bütün gazetecilere tehdittir, baskıdır bu aynı zamanda. Dolaylı olarak bütün gazeteciler tehdit edilmiştir.” şeklinde konuştu.

“CANLI YAYINDA TEHDİT, TOPLUM ÜZERİNDE KORKUYA DÖNÜŞÜR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canlı yayınlarda ve meydanlarda tehdit ifadelerini kullanmasının, toplum üzerinde korkuya ve paniğe dönüşeceğini dile getiren Demirtaş, şunları söyledi: “Ortada bir suç varsa avukatlarınız gider suç duyurusunda bulunur, savcı da gerekli ve hızlı bir şekilde soruşturmayı yapar. Ama bir Cumhurbaşkanı çıkıp meydanlarda televizyonlarda canlı yayınlarda açıkça tehdit etmek, Cumhurbaşkanının yetkisini de aşar, görevini de aşar ve toplum üzerinde büyük bir korkuya, paniğe dönüşür. İnşallah bütün bunları HDP olarak durdurmayı başarırız.”