Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, şu anda oyalamaya dayalı bir koalisyon görüşmelerinin sürdüğünü söyleyerek, “Asıl savaş koalisyonu kurulmuş durumda zaten. Onu biliyorsunuz. Bilal’e karşılık hilal takasıyla bir savaş koalisyonu kurdular ve ‘ülkeyi kan revan içinde seçime götürürsek hep birlikte kazanırız’ diye hesap yapıyorlar.” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş genel merkezdeki Parti Meclisi (PM) toplantı açılışında konuştu. Parti meclisi olarak çalıştıkları bütün sahalarda barış iradesini, barış dinamiğini güçlü bir şekilde ortaya çıkarmak için sivil toplum kuruluşları,birlikte hareket ettikleri siyasi partiler, meclisler, yerel bütün dinamiklerle ortak çalışmaları gerektiğini kaydetti. Demirtaş, "Evladı askerde olan, evladı polis olan görev yapan annelerle temasa geçmemiz lazım. bu savaş bizim savaşımız değil. Bu evlatların hepsi bizim çocuklarımız. Gelin sesimizi birlikte yükseltelim. Gelin bu savaşa birlikte ‘dur’ diyelim." ifadelerini kullandı.

“BİLAL’E KARŞILIK HİLAL TAKASIYLA BİR SAVAŞ KOALİSYONU KURDULAR”

Şu anda oylamaya dayalı bir koalisyon görüşmesinin sürdürüldüğünü kaydeden Demirtaş, “Asıl savaş koalisyonu kurulmuş durumda zaten. Onu biliyorsunuz. Bilal’e karşılık hilal takasıyla bir savaş koalisyonu kurdular ve ‘ülkeyi kan revan içinde seçime götürürsek hep birlikte kazanırız’ diye hesap yapıyorlar. Evdeki hesabın çarşıya pazara uymadığını da gösterdik, göstermeye devam edeceğiz. Bedel ödemekse bizden daha fazla ödeyen oldu mu. Birilerinin yaptığı gibi ‘gerekirse evlatlarımızı feda ederiz’ demeyeceğiz. Biz kendimizi feda edeceğiz. Evlatlarımız için koltuklarımızı gerekirse, canımızı feda edeceğiz.” diye konuştu.

“İKİ ÇATIŞAN TARAFIN DA MUTLAKA ELİNİ TETİKTEN ÇEKMESİ LAZIM”

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirtaş, Kandil’e silahları bırakın çağrınız oldu, herhangi bir yanıt alabildiniz mi? sorusuna, şunları kaydetti :“Dün sayın Remzi Kartal’ın röportajı ve orada verdiği bir cevap vardı. ‘Biz masaya dönmeye hazırız, yeniden ellerimizi tetikten çekmeye ateşkes pozisyonuna hazırız’ diye bir açıklaması vardı. Bu çağrımıza karşılık bu açıklamayı biz resmi açıklama olarak kabul ediyoruz. Ama Sayın Başbakan tıpkı 90’lı yıllardaki gibi, apoletli başbakanlar gibi ‘son terörist kalıncaya kadar bu savaş sürecek’ diyerek maalesef ki savaş politikasında ısrar edeceklerini göstermişlerdir. Ama ben buradan çağrımızı tekrarlıyorum. Bizim bu ülkede huzura, güvene, barışa ihtiyacımız var. buna herkesin katkı sunması lazım. İki çatışan tarafın da mutlaka elini tetikten çekmesi lazım. bu çağrımız ciddi, halkın talebi toplumsal talebe dönüşmüş bir çağrıdır. Bu sadece HDP’nin bir beklentisi değil, Türkiye toplumunun çok önemli bir kesiminin beklentisidir. Eminim ki bu çağrılar güçlendikçe herkes bir kez daha durumunu gözden geçirmek zorunda kalacaktır. KCK’nin masaya dönme, derhal müzakereye başlama çözüm iradesini ortaya koyduğunu duyduk hükümetten de bunu duymak istiyoruz. Geçici hükümet madem savaş kararı alırken bu kadar cesursunuz, buyurun barış kararı alırken de bu kadar cesur olabilecek misiniz görmek istiyoruz.”

Akil insanların bugün bir araya geleceklerini söyleyen Demirtaş, “Önemlidir tabi ki. Çözüm sürecinde kendileri önemli bir rol, misyon üstlendiler. Sadece topluma barışı anlatmak değil. Topluma müzakerelerin tıkandığı, umutsuzluğun arttığı dönemlerde özellikle devreye girmeleri çok önemlidir. Ben bunu cesur bir girişim olarak değerlendiriyorum. Mutlaka akil insanların tamamının bir araya gelmesi ve o dönem yapmış oldukları çalışmaya benzer bir çalışmayı yapmaları lazım. Gerekirse il il dolaşarak barışın kıymetini, hükümetin içine düştüğü zelil durumu anlatması lazım." diye konuştu.

“ABİMİN DURUMUYLA İLGİLİ BİR BİLGİM YOK”

Abisiyle ilgili olarak Anadolu Ajansı’nın dün servis ettiği habere dair kendisinde teyit edebileceği bir bilginin olmadığını ifade eden Demirtaş, "Doğru olma şansı da yok çünkü abim Kandil’de değil. DAİŞ’e karşı direniş ordusunun içinde direniyor. Ama kendisinin durumuyla ilgili bilgim yok. Kendisi orada IŞİD’e karşı bedelli askerlik yapmıyor. Halkının onuru için direniyor. Ölebilir de yaralanabilir de. Böylesine bir barbar ordu karşısında son derece normaldir.” şeklinde konuştu.