Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçime kadar kurulacak geçici hükümette hangi milletvekillerinin bakan olacağı ile ilgili soruya, “Eş Başkanları dışında 78 milletvekilimizin tamamı bakanlık yapabilecek düzeydedir. Bizim açımızdan hiç fark etmez. Hangi bakanlığın olacağı, hangi ismin olacağı bizim açımızdan tartışma konusu bile değildir.” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı öncesi HDP Genel Merkezi’nde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Demirtaş, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan erken seçim kararı aldı. Kendi milletvekillerinize yönelik bir karar aldınız mı?" sorusuna şu cevabı verdi: "Cumhurbaşkanı bugün sayın Davutoğlu’na seçim hükümeti kurma görevini verecek. Partimiz bu konuda daha önceki Merkez Yönetim Kurulu’nda kararını netleştirmiş, tavrını kesinleştirmişti. Anayasa’dan doğan hakkımız ve sorumluluğumuz gereğince bize oy veren 6 milyondan fazla insanın seçim hükümetinde temsil hakkını kullanma açısından tereddütsüz bir biçimde seçim hükümetinde yer alacağımızı belirttik. Bu, AKP hükümeti değildir. Koalisyon değildir. Hükümet programı çerçevesinde uzlaşma ile sağlanan bir hükümet anlaşması da değildir. Anayasa gereği seçime ve seçim sonrasına, seçim hükümeti kuruluncaya kadar, seçim sürecini yönetmekle görevli geçici bir yürütme yetkisidir. HDP, seçimin güveni, seçimin sağlıklı bir ortamda yapılabilmesi açısından da aynı zamanda iktidar olanaklarının bir parti lehine seçimde kullanılmasının önüne geçmek açısından da bu hükümette yer almayı kararlaştırmıştır. Eş Başkanları dışında 78 milletvekilimizin tamamı bakanlık yapabilecek düzeydedir. Bizim açımızdan hiç fark etmez. Hangi bakanlığın olacağı, hangi ismin olacağı bizim açımızdan tartışma konusu bile değildir. Hiçbir arkadaşımız arasında fark yoktur.”

“SEÇİM HÜKÜMETİNİN YARISI DA KADINLARDAN OLUŞMALIDIR”

Demirtaş şöyle devam etti: "Sayın Davutoğlu’na çağrım şudur; Türkiye’nin yarısı kadındır, seçmenlerin yarısı kadındır. Oluşturacağınız seçim hükümetinin yarısı da kadınlardan oluşmalıdır. Hangi partiden olursa olsun, bağımsızlardan olursa olsun, Türkiye kadın özgürlüğü konusunda seçim hükümetinde de olsa ciddi bir hamle yapabilmeli.”