Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan MİT TIR'larıyla ilgili görüntülerden bahsetti. Demirtaş, "İlaç kutularının altında gönderiliyorsa demek ki suç işliyorlar. Eğer Türkiye silah yardımı yapmak istiyorsa oradaki gruplara bunun yasal, resmi yolları ve yöntemleri vardır.” dedi.

Selahattin Demirtaş, öğle saatlerinde Beyoğlu’nda bulunan Cezayir Lokantası’nda mizahçılarla bir araya geldi. Eşi Başak Demirtaş ile birlikte katıldığı ve sohbet havasında geçen toplantıda Demirtaş, mizahçıların ve gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Cumhuriyet gazetesinin yayınladığı MİT TIR'larıyla ilgili görüntüler ve gazete hakkında açılan terör soruşturması hakkında konuşan Demirtaş, “Orada koalisyon haline gelmiş çok sayıda örgüt var. Özgür Suriye Ordusu’nun dışında rejime karşı savaşan gruplar var. Bunların bir kısmı Suriye’yle ittifak halinde çalışıyor bazıları çalışmıyor, yani tam bir keşmekeş ortam var. Orada Türkiye’nin gönderdiği ne insani yardım ne silahlar tam olarak gideceği yere, amacına ulaştığını diyemez hiç kimse. Eğer Türkiye silah yardımı yapmak istiyorsa oradaki gruplara bunun yasal, resmi yolları ve yöntemleri vardır. Yani ilaç kutularının altına saklayarak gönderiyorsanız demek ki suç işliyorsunuz. Bu ülkenin parlamentosu var, parlamentosuna karar aldırırsınız, alenen açık bir şekilde resmi bütçeden karşılayarak yaparsınız ve sorumluluğunu da üstlenirsiniz. Fakat öyle yapılmadı. Bu silahlar karşıya gittikten sonrada orada kime ulaştırıldığı kimin kullandığı konusunda da hiç kimse garanti veremez. Çok sayıda grup var ve o gruplara da ulaşmış ve almıştır IŞİD dahil olmak üzere.” dedi.

‘MİTİNGLE İLGİLİ ASIL KAYGIMIZ, TRAFİK TIKANACAK SEÇMENLER KARŞILAŞACAK’

Bir gazetecinin 'Kazlıçeşme’de miting alanında AK Parti’yle aranızda geçen kura çekimini siz kazandınız, ne söyleyeceksiniz?' şeklindeki sorusuna Demirtaş, “ İlk defa şans yüzümüze güldü. Bir defa da biz kazandık ne olmuş yani? Orada bir kilometre ötede fetih kutlamaları var zaten. Bizim asıl kaygımız iki büyük miting aynı anda olacak yakın saatlerde. Trafik tıkanacak, seçmenler karşılaşacak ama biz artık İstanbul halkının bunu kaldıracağını düşünüyoruz. Sürekli çağrı yapıyoruz. Bakın yarın milyonlarca insan Yenikapı’ya ve Kazlıçeşme’ye gelecekler. Nerede karşılaşırsa karşılaşsınlar lütfen el ele tutuşsunlar ve o şekilde seçim meydanlarına gelsinler. Dağılırken de aynı ruhla, aynı heyecanla yaklaşsınlar çünkü siyasi rekabet seçmenler arasında cereyan eden bir şey değil. Partilerin üst yönetimleri bu rekabeti sürdürüyoruz gerilimin sokağa yansımasını istemiyoruz. Kardeşçe iki mitinge gelinsin ve aynı şekilde dağılsınlar. Bizde çağrılarımızı bu yönde yaptık.” diye cevap verdi.

Gazetecilerin, bir televizyon kanalında türkü söylediği için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından pop star yakıştırması yapıldığının hatırlatması üzerine Demirtaş, “Ama konu çok ilginç. Bakın kendisine nerede mikrofon uzatılsa ‘Beraber yürüdük bu yollarda falan’ gece gündüz bunu söyleyen adam, bir türkü söyledik diye bizi pop star ilan etti. Değil mi? Uzatın mikrofonu anında duyarsınız ‘Beraber yürüdük biz bu yollarda’yı.’” diye konuştu.

'AZINLIK HÜKÜMETİ KURULURSA DESTEK VERMEYECEĞİZ'

Karikatürist Bahadır Boysal’ın bindiği taksideki bir taksicinin ‘Azınlık hükümeti kurulursa dışarıdan destekleyecek misiniz?’ sorusunu karikatür haline getirerek Demirtaş’a hediye etmesi üzerine Demirtaş, karikatürde yazan soruyu cevapladı. Demirtaş, “Azınlık hükümeti kurulursa dışarıdan destekleyecek misiniz? Taksici yolda gelirken sormuş bunu. Bu mu taksici arkadaş? Gözüm bir yerden ısırıyor binmiştim ben bu taksiciye, hatırlıyorum. Taksiciye cevabımızı verelim; hayır arkadaşlar, yani biz sıkı iyi bir muhalefete hazırlanıyoruz. Ve kısmet olur güçlü bir şekilde parlamento da olursak hükümet kurmak için, hükümet ortağı olmak için değil, nitelikli bir muhalefeti parlamento da göstermek istiyoruz. Bir sonraki dönemde HDP’yi iktidara hazırlamak istiyoruz. Amacımız bu.” diye konuştu.

'Seloyla mizahçıların buluşması. Size ne çalayım?’ isimli karikatürü beğendiniz mi? şeklindeki soruya Demirtaş, “ Bizim sloganımız şu biliyorsunuz; ‘Ben çaldığımı söylüyorum, sende çaldıklarını söyleyebiliyor musun?’ şeklinde cevap verdi.