Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye’de koalisyonların felaket olmadığını, tek başına bir kişinin ülkeyi yönetmesinin felaket olduğunu söyledi. Demirtaş, “Türkiye hükümetsiz kalmasın. Koalisyonlar felaket değildir. Tek başına bir kişinin ülkeyi yönetmesi felakettir. Koalisyon, demokrasi ve birlikte çalışma kültürüdür. Koalisyonlarla ülke sağlıklı yönetilebilirse aslında toplumda var olan bütün gerilimler nefes almayla rahatlar.” dedi.

HDP Lideri Demirtaş, iftarını Diyarbakır’da iftar çadırında açtı. Şeyh Sait Meydanı’da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin iftar çadırına gelen Selahattin Demirtaş, HDP Diyarbakır milletvekilleriyle birlikte sıraya girerek yemek aldı. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Demirtaş, “Herkesin helal lokma yiyebileceği toplumsal bir düzen inşa etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

'AKP-CHP KOALİSYONUNA DESTEK SUNARIZ'

Koalisyon tartışmalarına değinen HDP Eş Genel Başaknı Demirtaş, “Teamüller gereği seçimden birinci çıkmış partiye Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevi verir. Bu teamüller gereğidir. Uygulama hep böyledir. Bu görevi alan da seçimden ikinci çıkmış milletvekiline gider ve koalisyonu teklif eder. Bu da teamül gereğidir. Dolayısıyla bunu isimlendirirsek AKP ile CHP ilk koalisyon görüşmelerini yapmaları gereken partilerdir. Biz de diyoruz bu iki parti temel ilkelerde bizim de benimsediğimiz, bizim de savunduğumuz, partimizi de kucaklayabilecek temel ilkelerde anlaşabilirlerse, biz böyle bir koalisyonun iyi çalışması için, hızlı çalışması için dayanışma içinde oluruz, destek sunarız.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu koalisyonun içinde illa oluruz diye bir şeyin olmadığını dile getiren Demirtaş, şunları söyledi: "İşlerini kolaylaştırırız ama buradaki hassas nokta ilkelerdir. Bakanlık, koltuk paylaşımı mevzusu değil. Örneğin yeni anayasa, çoğulcu, özgürlükçü demokratik bir anayasa yapılacak mı? Bu ilkelerde anlaşma olacak mı? Çözüm süreci kesintiye uğramadan kalıcı barışa ulaşacak mı? Toplumdaki güvenlikçi yasalar yerine özgürlükçü yasalar olacak mı? Bütün bunlar ilkelerdir. AKP-CHP, ilkelerde uzlaşacaksa, bütün bu ilkelerde ne diyor duymak istiyoruz? Ortak hükümet programı çıkaracaklarsa, bir koalisyon protokolü hazırlayacaklarsa duymak istiyoruz. Eğer bizim ilkeleri de kapsar, kucaklar genişlikte olursa biz öyle bir hükümetin programının başarısı için destek sunarız, dayanışma içinde oluruz."

'TOPLUM UZLAŞI İSTİYOR, ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ'

Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması gerektiğini vurgulayan HDP Lideri Selahattin Demirtaş, "Koalisyon kurulması lazım. Koalisyonlar felaket değildir. Tek başına bir kişinin ülkeyi yönetmesi felakettir. Koalisyon, demokrasi ve birlikte çalışma kültürüdür. Koalisyonlarla ülke sağlıklı yönetilebilirse, aslında toplumda var olan bütün gerilimler nefes almayla rahatlar. Biz bunları ifade ettik. Nasıl hükümet çıkarsa çıksın, bir savaş hükümeti bu ülkede görev yapamayacaktır. Savaştan yana, içeride ve dışarıda savaşı dayatan hükümetler bu parlamentoda çalışamayacaktır. Çünkü halk, seçimlerde 'barışı sağlayın' diye görev dağıtmıştır. Toplum uzlaşı istiyor. Elimizi taşın altına koyacağız." şeklinde konuştu.

'SİYASİLER BİZİM SAYEMİZDE KOALİSYONU TARTIŞIYOR'

Mikrofon uzatılan bazı milletvekillerinin partilerine hakaret ederek sözlerine başladığını dile getiren Demirtaş, "Bazı partilerin milletvekilleri önce partimize hakaret ediyor. Bugün HDP olmasaydı koalisyonu tartışıyor olmayacaktınız. Bizim sayemizde bunu tartışıyorsunuz. Biz barajı geçmemiş olsaydık şu an AKP’nin tahakkümü altında inliyor olacaktınız. Parti yönetimi olarak koalisyonu değil, yeni genel başkanı tartışıyor olacaktınız. Şimdi bizim sayemizde koalisyonu tartışıyorsunuz. Bunun biraz kıymetini bilseniz. HDP'ye verilen oyların değerini bilseniz. Böylece siyaset daha sağlıklı zemini ulaşır." değerlendirmesinde bulundu.