Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Rus savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili olarak hükümete yüklendi. Demirtaş, “Hani geçen hafta orada işler gayet iyiydi diyordunuz. Bir hafta içerisinde üç defa Türkiye’nin hava sahası ihlal edildi, gıkınız çıkmadı. Sıra bize gelince bayağı bağırıp çağırıp parmak sallıyorsunuz. Putin’e karşı da bir parmak sallayın görelim bakalım.” dedi.

HDP lideri Demirtaş, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi ile Huzurevleri semtinde çıkan olaylarda hayatını kaybeden Ömer Koç (16) ve Rezan Kaya (20) taziyesine katıldı. Taziye sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Demirtaş, bölgede yüzü kapalı gruplarla ilgili soru üzerine, “Bu gruplar JİTEM’vari gibi görünmüyor. Bunlar Özel Harekât grubuna benziyor. Çoğu maskeli dolaşıyor. Aynı marka araçlarla geziyorlar. Operasyon olan olmayan yere girip infaz yapıp çıkıyorlar. Bu konuda valiler ve kaymakamlar kendileri bundan haberdar olmadıklarını belirtiyorlar. Kendileriyle çalışmayan kaymakamları bile tehdit ediyor olabilirler. Bunların Ankara merkezli çalıştığı söyleniyor.” ifadelerini kullandı.

"TÜRK HAVA SAHASI İHLAL EDİLDİ GIKINIZ ÇIKMADI"

Gazeteciler, Rus savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Rusya'nın hava sahasını bir kez daha ihlal etmesi durumunda angajman kurallarını uygulayacaklarını’ söylediği ancak Rus uçaklarının hava sahasını iki kez daha ihlal ettiğini belirterek bu durumu nasıl değerlendirdiğini sordu. Demirtaş, “Suriye’de şu ana kadar vekâleten bir savaş yürütülüyordu. Şimdi doğrudan savaşın aktörleri kendileri sahaya indi. Çin de savaş uçaklarıyla savaşa dahil oldu. Uluslararası koalisyon güçlerinin askeri gücü kullanılıyordu. Rusya’nın dâhil olması yeni bir durumdur. Çin ve Rusya doğrudan dahil olunca Suriye’deki savaşın artık daha da büyüyeceği anlaşılıyor. Rusya’nın Türk hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili aslında geçen hafta Moskova’da Putin’le birlikte cami açanlara sormak lazım. Hani geçen hafta orada işler gayet iyiydi diyordunuz. Bir hafta içerisinde üç defa Türkiye’nin hava sahası ihlal edildi gıkınız çıkmadı. Sıra bize gelince bayağı bağırıp çağırıp parmak sallıyorsunuz. Putin’e karşı da bir parmak sallayın görelim bakalım. Putin’e karşı Rusya’ya karşı bu alttan alma nedenleri neden onu da anlamış değiliz. Ama her şeye rağmen savaş politikalarından uzak durulması lazım. “ şeklinde cevap verdi.

“ÇATIŞMALARDAN EN BÜYÜK ZARARI GÖREN BİZİZ”

Çatışmasızlık süreciyle ilgili soru üzerine ise Demirtaş, hükümetin ve sarayın tutumunun gözden kaçırılmaması gerektiğini belirtti. Demirtaş, şöyle konuştu: “Biz defalarca çağrıda bulunduk, girişimlerde bulunduk. HDP’nin heyetleri birçok yerde ateşkes için görüşmeler yaptı. Biz çabalarımızın belli bir sonucunu aldık. KCK ortak açıklama yaptı ve ateşkese hazırız dedi. Karşılıklı ateşkes yeniden müzakereye dönülecek anlayış ve bir gözlemci. Bu çerçevede hemen silahları susturalım dediler. Ama Ankara biz silahların susmasını kabul etmiyoruz dediler. Yani savaşın durmasını istemeyen ve savunan Ankara’dır, saray ve onun stajyeri geçici başbakandır. Bunları açıkça söylüyorlar. Biz bütün bu çatışmaları durdurmak için uğraştık. Çatışmalar derinleşirse bile bizim şiddet politikalarına karşı barış arayışımız olmalı. Toplum bu konuda hassastır. Halk barış istiyor. Ama Ankara’dan barış adına tek ses alınmış değil. Çatışmalar durursa bundan memnuniyet duyarız. Biz hiçbir şekilde ne dağda ne şehirde hiçbir yerde çatışmaların olmasından memnuniyet duymuyoruz. Demokratik mücadeleden yürüten bir siyasi parti olarak seçime gidiyoruz. Savaşın durmasını en çok arzu eden bizleriz. Çünkü bunun en çok zararını gören bizleriz. Fakat bu gerçekleşir mi olur mu bilemiyorum. Silahlar susarsa bundan memnuniyet duyarız.”

BİZE OY VEREN ASKER POLİS AİLERİNE BORÇLUYUZ

HDP olarak şu an seçim çalışması yapamadıklarını anlatan Demirtaş, insanların her gün evlatlarını toprağa verdiğini kaydetti. Demirtaş, “Her gün taziye cenaze ölüm. Bu koşullarda gidip insanlara bize oy verin mi diyeceğiz. İnsanlar canını veriyor. Evladını veriyor. Malını veriyor. Oy istemekten utanırız. Her şeyiyle HDP’li halkımız bu konuda çok bilinçli, çok duyarlı. Oy hesabı yaparak bu çalışmaları yürütmüyoruz.” dedi.

Kendilerine oy veren insanların beklentisinin özgürlük barış ve adalet olduğunu dile getiren Demirtaş, “Bize batıdan da polis asker aileleri oy verdi biliyorum. Şimdi onların çocukları yaşamını yitiriyor. Biz hepsine karşı borçluyuz. Barış getirmekle mükellefiz. Savaşı durdurmakla mükellefiz, bunu biliyorum. Batıda insanlar bize güvenerek bu ülkeye HDP dışında barışı getiremeyeceğini biliyordu. Haklılar ve halen öyle. Barış için seçime giriyoruz. Biz Türkiye’de diktatörlük rejimini durdurduk. Durdu artık. Yeniden Türkiye gündemine girmesi imkansız. Koşullar ne olursa olsun Türkiye artık bir dikta yönetimiyle karşı karşıya olmayacak. Giderek daha fazla demokrasiye doğru yürüyoruz.” diye konuştu.