Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AK Parti ile koalisyon yapmayacaklarını yineledi. Demirtaş, “Yolsuzluk dosyalarının açılmasına hazırız.” dedi.

Seçim sonrası Parti Genel Merkezi'ne ilk kez gelişinde çiçeklerle karşılanan Selahattin Demirtaş burada bekleyen basın mensuplarının sorularını cevapladı.
'Seçim sonrası Kandil ve İmralı ile bir görüşme planlama var mı?' sorusuna Demirtaş, henüz bir planlama yapmadıklarını söyleyerek, "Biz HDP heyetinin bir an önce İmralı’ya gitmesini önemsiyoruz. Çözüm süreci tartışmalarının aciliyeti kaldığı yerden sürmesi hepimiz açısından çok önemli. Bu sadece HDP’nin omuzlarına yüklenecek bir sorumlulukta değil. Biz hazırız elbette ama diğer partilerinde aynı ciddiyetle yaklaşmasını bekliyoruz.’’ cevabını verdi.

Demirtaş, AK Parti ile koalisyon yapmayacakları yineleyip, "AKP’li bir koalisyon içinde olmayacağız. Biz bu dönem yolsuzluk soruşturmasının tekrar açılması için hazırız. Yüce Divan’a sevki konusunda partimizin tutumu nettir. Mutlaka soruşturulması lazım. Yeni dönem parlamentosu ile bunu başarabiliriz diye düşünüyorum.’’ dedi.

KOLTUK ELDEN GİDİNCE SARAYLARA KAPANMANIN ANLAMI YOK

Yalçın Akdoğan'ın, 'dağdan gelip bağdakini kovamazlar' sözleri için ise Demirtaş, şunları kaydetti: "Kalıcı barışı sağlamak için güçlü imkanlara ve fırsatlara sahibiz. Ama AKP’liler bize talimat yağdırmaktan vazgeçsin. ‘Dağdaki gelmiş bağdakini susturuyor’ diyor. Dağdaki kim bağdaki kim? Hepimiz bu memleketin sahibiyiz ortak vatanda eşit yurttaşlarız. İktidarı kaybedince hırçınlaşmanın bir anlamı yok. İktidar, koltuklar sizin tapulu malınız değil. Halkın malıdır. Koltuk elden gidince paniklemenin, öfkelenmenin, saraylara kapanmanın anlamı yok. İktidar, güç gelip geçicidir. Halk, 'koalisyon yapın' diye hepimize talimat verdi. Paniğe korkmaya gerek yok.’’

81 İLDE AKP’NİN OY KAYBETMESİ SEVİNDİRDİ

Türkiye’nin her yerinde oylarını artırdıkların belirten Demirtaş, "81 ilin tamamından oy arttırabilen tek partiyiz. Tüm illerde oyumuz arttı. Bu sevindirici bir şey. 81 ilin 81’inde de oy kaybeden parti ise AKP. Bu beni sevindirdi.’’ diye konuştu.

YÜZDE 13’ÜN İÇİNDE 0.1 BİLE EMANET OY VARSA BZİM İÇİN KIYMETLİDİR

'Emanet oy' tartışmalarına ilişkin Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Seçim kampanyası boyunca yüzümüze karşı şunu ifade eden çok insan oldu. 'Biz bu seçimde HDP’ye emaneten oy vereceğiz' diyen insanlar vardı. Bunun sayısı yüzdür, bindir hiç önemli değil. 1 kişi bile olsa bizim için kıymetlidir. Sözümüzün arkasındayız HDP olarak demokrasi, barış ve özgürlüğü savunmaya devam ediyoruz mesajı veriyoruz. Yoksa 'HDP emaneten barajı geçmiştir' durumu yok. Eğer yüzde 13’ün içinde 0,1’i bile emanet olsa bizim için kıymet verdiğimizi, anladığımızı ifade ettik böyle anlamak lazım."

BASINDA AKREDİTASYONUN UYGULANDIĞI DÖNEM KAPANMIŞ OLDU

Bir basın mensubunun ‘Türkiye 3 gün öncesine göre rahatladı mı?’ sorusuna karşılık olarak Demirtaş, "Rahatladı tabi ki bugün İstanbul ve Ankara’da Haziran'da gök bile rahatladı, yağmur yağıyor, ne kadar güzel bereketli bir Türkiye’ye uyandık hep birlikte.’’ dedi. Demirtaş, medya mensuplarına da mesaj vererek, "Eminim en çok da basın mensupları rahatlamıştır. Baskının, sansürün, akreditasyonun uygulandığı bir dönem kapanmış oldu, artık özgürce rahat çalışacaksınız." ifadelerini kullandı.