Hatay’ın İskenderun ilçesi Sarıseki Mahallesinde faaliyet gösteren Denbirport Limanı’nda çalışan işçiler mağdur oldukları gerekçesiyle fabrika önünde aileleri ile birlikte eylem yaptı.

28 işçi ve personel adına açıklamalarda bulunan Denbirport İşletme Şefi Osman Çelik, 26 Mayıs’ta tesis müdürünün güvenlik kulübesine bıraktığı yazıda çalışanlara ücretsiz izin talep ettiğini belirterek, çalışanların haklarının verilmediğini söyledi. İlgili şirketin Gübretaşa ait olan Sarıseki tesislerini 2007 Mayıs’tan geçen Nisan ayına kadar 8 yıl işlettiğini aktaran Çelik, “Denbirport yönetimi Gübretaş ile yapmış olduğu 35 yıllık işletme hakkı devir sözleşmesinde yer alan yükümlüklerini yerine getirilmediğinden 2012 yılı Haziran ayında Gübretaş, sözleşmeyi tek taraflı feshetmiştir. Denbirport aradan geçen zaman zarfında burayı işletmeye devam etmiş ve tek taraflı fesih olduğunu belirterek konuyu yargıya taşımıştır. Yargıdaki bu davada Gübretaşın lehine sonuçlanmış ve Gübretaş cebri icra yolu ile 2015 yılı Nisan ayında Denbiriport tesislerini tahliye etmiştir.” dedi.

Tahliye işlemlerinin bir aya yakın süredir devam ettiğini belirten Çelik konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi: “Bu arada Denbirport çalışanlarına durumun düzeleceğini, hukuki davanın karar düzeltme aşamasında olduğunu ve çalışanların bu durumdan mağdur olmayacağını beyan etmiştir. 26 Mayıs’ta tesis güvenlik kulübesine tesis müdürü aracılığıyla bırakılan yazıda, çalışanlarına ücretsiz izin talep etmiştir. Burada çalışanların geriye dönük maaş, sigorta, kıdem tazminatı gibi diğer sosyal haklarının ne olacağı konusunda da bir açıklama da bulunulmamıştır. Denbirport yönetiminden karşımızda bir muhatap ulamadık, 8 yılı aşkın süredir özveriyle liman işletmeciliği gibi ağır ve tehlikeli bir işte çalışan bizler mağdur edilmiş bulunmaktayız. Çalışanlar olarak haklarımızın ödenmesinden başka bu şirketten bir talebimiz bulunmamaktadır. Durumu düzeltme yoluna gitmemeleri halinde firma yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacağız. “

Sarıseki Mahallesi muhtarı Esabil Müdük de işçilerin eylemine destek verdiğini belirterek, haklı mücadelelerinde yanlarında olduğunu söyledi. Jandarma ekiplerinin de fabrika önünde yapılan basın açıklamasında hazır bulunduğu gözlenirken, kalabalık daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.