Rize’de Özel Serhat Yüksek Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu, Rize Valiliği oluru ile yapılan denetim ve inceleme raporları doğrultusunda 'Riskli bina' denilerek kapatıldı. Boşaltılan yurtta çalışan 8 personel Ramazan Bayramı öncesi işsiz kaldı.

Rize’de faaliyet gösteren 96 öğrenci kapasiteli Özel Serhat Yüksek Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu, geçtiğimiz yıl Rize Valiliği’nin talimatı doğrultusunda yapılan denetim ve incelemeler neticesinde 1 yıl geçici süre ile kapatıldı. Yetkililere herhangi bir uyarı yapılmadan verilen kararda, kapatılma gerekçesi olarak yurt binalarında yerleşim planına uygun olmayan esaslı değişikliklerin yapılması, binalar ile ilgili kurumlarda tutulan dosyalarda yapı izninin bulunmaması, engellilerin yurtlara erişimi noktasında düzenlemeler yapılmaması, yangınlara karşı gerekli önlemlerin alınmaması, depreme karşı dayanıklılıklarını gösteren belgelerin olmaması gerekçe gösterildi.

Kapatma kararı Rize İdari Mahkemesi tarafından kaldırılan yurda bu sefer Rize Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri bina dayanıklılık testleri yaptı. Yurdun değişik noktalarından 75 adet numune alan yetkililer, sınav haftasında yurtta yapmış oldukları gürültülerle öğrencilerin motivasyonunun bozulmasına sebep oldu. Yetkililer, aldıkları numuneler sonrası binanın depreme dayanıklı olmadığı ve acilen boşaltılması gerektiğini yurt yetkililerine bildirdi. 2021 yılına kadar sözleşmesi devam eden yurt boşaltıldı. Yurt yetkilileri binalarının 21 yıllık olduğunu ve Rize'de 20 yılın üzerindeki hiçbir binanın depreme dayanıklılık testlerinden kolay kolay geçemeyeceğini, yetkililerin denetimlerde bir şey bulamayınca 'riskli bina' diyerek kendilerini yurttan çıkarttığını söyledi.

Yurt Müdürü Sebahattin Çelik, yurdun 1 yıl geçici süre ile kapatılma kararının Rize İdari Mahkemesi tarafından kaldırıldığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Karardan memnun olmayan valilik denetimleri sıklaştırarak bizimle uğraşmaya devam etti. Denetimlerde kapatılmaya sebep olabilecek bir şey bulamayınca en sonunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yurdumuza depreme dayanıklılık testi yapıldı, numuneler alındı. Bu numunelerin incelenmesi sonucunda tarafımıza bir yazı gönderildi ve yurdun depreme dayanıklı olmadığını, 5 Haziran'a kadar yurdun boşaltılması gerektiğini bildirdiler. Biz de yetkililere eğer böyle bir risk varsa yurda güçlendirme yapabileceğini söyledik. Onlardan raporu istedik ama mal sahibi olmadığımız için bize raporu vermediler. Biz can güvenliği açısından binadaki kişileri boşalttık. İçerisindeki eşyaları, binada güçlendirme yapılabilme olasılığına karşı boşaltmadık ancak valilikten bir heyet daha gelerek yaptığı incelemede can ve mal güvenliği açısından binanın tehlikeli olduğunu tutanağa kaydetti. Vali yardımcılarıyla bu konuyu konuştum. Binayı 2021 yılına kadar kiraladığımızı ve devam eden bir sözleşmemiz olduğunu söyledim. Binanın güçlendirilmesini talep ettik. Can güvenliği açısından binada kimsenin bulunmadığını ancak eşyalarımızın binada kalacağını söyledik. Vali yardımcıları 'mal güvenliği açısından da boşaltacaksınız. Siz tahliye etmezseniz biz gelip tahliye edeceğiz' dedi. Devlet makamlarının bizlerle bir yıllık uğraşları sonucunda binamızı tahliye etmek zorunda kaldık.”

RAMAZAN AYINDA ZULME UĞRADIK

Yurdun kapatılması adına Valiliğin yoğun uğraşlar verdiğini belirten Çelik, “Yurdun el birliğiyle buranın kapatılmasına sebep oldular. Yapmış olduğum araştırmalarda Rize'nin 50-60 yıllık tarihinde ben bir depremle karşılaşmadım. Bulunduğumuz bina 21 yıllık ve 21 yıllık hiçbir binanın depreme dayanıklılık testinin olumlu çıkması beklenemez. Belki de Rize'de yıkılması en zor olan binalardan bir tanesindeyiz. Bizim 96 öğrencimiz vardı. 18'i mezun oldu. 41 erken kayıt yapmıştık ve kayıt çalışmalarımız devam ediyordu. Yapmış olduğumuz öğrenci kayıtlarımız da boşa gitti. Ramazan ayında böyle bir zulme uğradık. Burada 8 personelimiz çalışıyordu ve hepsi işsiz kalacak. Eski Dışişleri Bakanımız Ramazan ayında PKK'ya bile operasyon yapılmaması konusunda açıklama yapmıştı. Bizim tek derdimiz öğrenci yetiştirmek ve biz Ramazan ayında bu muamelelere maruz kalıyoruz. Personelimiz işsiz kalacak. Yeni evlenecek olan bir arkadaşımızı işten çıkartmak zorunda kaldık. Çünkü yurdumuz kapandı yeni bir yurdumuz da yok.” diye konuştu.