Baden-Württemberg’de (BW) Federal İdare Mahkemesi’nin kararından sonra 2007 yılında özelleştirilen Denetimli Serbestlik Merkezi’nin yeniden kamulaştırılması gündemde. Özel Denetimli Serbestlik Merkezi’nde 180 devlet memuru ile birlikte 470 ücretli ve 670 gönüllü personel görev yapıyor.

Federal İdare Mahkemesi’nin iki ay önce aldığı karara göre özel Denetimli Serbestlik Merkezi’nde görevli devlet memurların söz konusu merkezdeki yetkililerden talimat alması hukuka aykırı bulundu. Mahkemeye göre devlet memurları yalnızca devlet yetkililerinden talimat alabilir. Bunun üzerine BW Eyalet Meclisi SPD grubu Denetimli Serbestlik Merkezi’nin yeniden kamulaştırılması için çalışmaları başlattı.

Özel Denetimli Serbestlik Merkezi’nin çalışmaları ise kamuoyunda takdirle karşılanıyordu. Hatta geçen yıl BW Eyaleti Adalet Bakanı Rainer Stickelberger, “Özel Denetimli Serbestlik Merkezi düşük bir maliyetle çok önemli işler yapıyor.” diyerek merkezin çalışmalarını övmüştü. Düşük maliyetin nedeni olarak ise özel Denetimli Serbestlik Merkezi’nde görevli sosyal hizmet uzmanları ile sosyal pedagogların düşük ücretle çalışıyor olması gösteriliyor.

Denetimli Serbestlik Merkezi’nde şüpheli, sanık veya hükümlünün toplumla bütünleşmesi sağlanıyor. Suç işlemeye neden olan davranışların düzeltilmesi, ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlülerin takibi ve madde bağımlılarının rehabilitasyonu hedefleniyor. Uzmanlara göre bu yöntem suçluların cezaevlerinde tutulmasından daha çok fayda sağlıyor. Hem maliyeti düşürüyor hem de bire bir görüşme ve takiplerle suçluların suçtan arınıp topluma entegre olmalarında etkin rol oynuyor.