1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, bu yıl İzmir’de şenlik havasında kutlandı. İzmir’deki yelken kulüplerinin minik optimistlerinin İzmir Körfezi’ndeki gösterileri, törenlere renk kattı.

Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başlayan törenlere, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı pilot-römorkörlerin su gösterisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vapurları ve deniz polisi eşlik etti. İMEAK DTO İzmir Şubesi’nin çifte kürek teknesi de denizden yapılan geçit törenine katıldı.

İzmir Liman Başkanlığı’nın önünde yapılan geleneksel halat çekme yarışını, Deniz Ticareti Genel Müdürü Çalışkan’ın yer aldığı ekip kazandı. İzmir’deki milli sporculara plaket verilmesinin ardından, deniz şehitleri anısına denize çelenk atma töreni gerçekleştirildi. Denizcilik protokolü, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin inşa ettiği Yeşil Eylül gezi teknesi ile Aytaç yelkenli teknesine binerek, Pasaport’ta tur attı.

‘DENİZCİLİKTE HAYALLERİMİZ VAR’

Törende konuşan Deniz Ticareti Genel Müdürü Mustafa Çalışkan, Türkiye’nin küresel ve bölgesel boyutta çok önemli bir deniz ülkesi olduğunu söyledi. Kabotaj taşımacılığı ile ilgili rakamlar veren Çalışkan, son 10 yıllık dönemde yolcu sayısının 123 milyondan 161 milyona çıktığını, kabotaj yük taşımalarının payının ise yüzde 5,61’e ulaştığını belirtti. Yaşlı gemilerin hurdaya ayrılarak yeni gemi inşası için nakdi destek, ihraç edilecek gemiler için Kredi Garanti Fonu Kefalet Desteği sağlanması, dünya denizcilik sektörüne istihdam arzı projelerine başladıklarını açıklayan Çalışkan, gençlere de denize yönelmeleri çağrısında bulundu. Çalışkan, “Denizciliği bir kültür, bir ideal ve meslek olarak benimseyin. Farklı kültürleri tanımak, keşfetmek, yenilik ve inovasyon yapmak istiyorsanız, deniz sizi çağırıyor. Ülkemizin sahip olduğu büyük potansiyel, sizinle değerlensin. Denizci olun, dünyayı tanıyın. Ülkemizin adını duyurun, tanıtımını yapın. Gemiler inşa edin.” dedi.

‘İNSANLARIMIZI DENİZLE BULUŞTURALIM’

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 89. Yıldönümünde, Büyük Önder Atatürk’ün ‘Denizciliği Türk’ün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız’ sözünün kendilerine ışık tuttuğunu söyledi. Son yıllarda Türk denizciliğinin önemli atılım gerçekleştirdiğini belirten Öztürk, “Ekonomimizi ve insanlarımızı denizle buluşturacak yeni projelere ihtiyaç var. Yolcu taşımacılığında parasız otoyol olan denizlerimizi daha fazla kullanmalıyız. Marinaların yanı sıra tekne park projeleriyle insanımız denizlerimizden daha ekonomik şekilde faydalanabilsin. Dileyen bir vapura atlayıp İzmir’den Foça’ya, Karaburun'a, Urla'ya gidebilmeli. Kurulacak lojistik merkezler sayesinde limanlarımız çoklu taşıma modlarıyla ülke ulaşım ağına bağlanmalı. Bunları yapabildiğimiz ölçüde "Denizci Millet, Denizci Ülke" oluruz. O zaman Denizcilik Bayramı’nı gerçekten bayram tadında kutlarız.” dedi.