Denizli Devlet Hastanesi fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Özcan Alaca, yaz mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklığının yükselmesiyle birlikte artan klima kullanımı sebebiyle oluşan kas ağrıları ve deniz ile havuzlarda oluşan kramplar konusunda uyarılarda bulundu. Alaca, alkolün krampı yedi kat arttırdığını belirterek, alkollü denize girilmemesini söyledi.

Sıcaklarda serinlemek için klima kullananları da dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyaran Dr. Alaca, bilinçsiz klima kullanımının baş, boyun, omuz ve sırt bölgesindeki kas iskelet sistemi kaynaklı ağrılar başta olmak üzere birçok rahatsızlığa davetiye çıkardığını ifade etti. Alaca, “Son yıllarda klima, yaz aylarının sıcağından ve neminden korunabilmek için hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Küresel ısınma nedeniyle sıcaklıkların her geçen yıl daha da artmasıyla klima kullanımında da artış yaşandı ancak mekanlarda ve araçlardaklimaların yanlış kullanımından doğan birtakım sağlık problemleri ile karşılaşılabilmektedir. Bilinçsiz veya aşırı klima kullanımında kireçlenme, bel ve boyun fıtıkları ve yumuşak doku romatizması, iltihaplı romatizma hastalıkları, şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği olan kişiler, çocuklar ve yaşlılar daha çok tehlike altındadır.” dedi.

'TERLİYKEN KLİMALI ORTAMA GİRMEYİN'

Sıcak yaz günlerinde mekan içi ve dışındaki sıcaklık farkı ve ani hava değişiminin vücut direncini düşürebildiğini ve kas ağrıları ile tutulmalara sebep olabildiğini ifade eden Alaca, sıcak soğuk hava değişimini sağlamak için klimalı mekanı sık sık havalandırmakta fayda olduğunu belirtti. Alaca, klima kullanımı ile ilgili şu uyarılarda bulundu: “Aşırı sıcak nedeniyle terleyen kişilerin kasları gevşer, aynı anda klimanın etkisiyle karşılaşınca kas kasılmasına bağlı ağrılar ile ani boyun ya da bel tutulması görülür. Aynı şekilde aşırı serin olan mekandan dışarı çıkıldığında direkt sıcak havayla temas eden vücut da tutulmaya ve kaslarda ağrı oluşumuna daha müsaittir. Böyle bir durumda kasta bir kasılma, yani spazm oluşuyor. Kas spazmı tek başına ağrılı bir durum ama eğer bu spazma bir boyun fıtığı, kireçlenme, skolyoz adı verilen omurga eğrilikleri ya da fibromiyalji hastalığı eşlik ediyorsa tutulmalar kaçınılmaz oluyor. Bu yüzden fıtık problemi ve kireçlenme sorunu olan kişilerin özellikle tedbirli olmaları gerekir. Klimalı ortamda fazla kalmak ve özellikle klimanın direkt olarak üzerimize doğru üflediği ortamlarda da ciddi boyun, sırt ve bel ağrıları oluşabiliyor. Bu nedenle aşırı sıcakların etkisini klima karşısında serinleyerek gidermek isteyenlerin dikkatli olmaları gerekmektedir. Klimanın verdiği havanın, direkt olarak yüz ve vücudun diğer bölgelerine isabet etmemesi gerekir. Eğer klimanın yönü çevrildiği halde boyun ve omuz bölgesinde tutulma hissi ve ağrılar yaşanıyorsa o bölgeler bir şal ile sarılarak soğuk havanın direkt temas etmesi önlenmelidir. Klimanın açık olduğu ortamlarda uyumak da oldukça tehlikelidir. Odalar yatmadan önce klima ile serinletilmeli ve sonra mutlaka kapatılmalıdır. Klima çalışırken ortamdaki pencerelerden biri az da olsa aralanabilir. Sıcak soğuk hava değişimini sağlamak için klimalı mekanı sık sık havalandırmak da fayda sağlar. Aynı durum restoran ve alışveriş merkezi gibi kapalı mekanlar için de geçerlidir. Eğer uzun süre bu tarz ortamlarda durulması gerekiyorsa klimanın verdiği serin havadan olabildiğince korunmak gerekir. Araba içinde kullanılan klima da kas hastalıklarına ve solunum yolu hastalıklarına sebep olabilir. Çok fazla yüze temas eden klima, nadiren de olsa yüz felcine yol açabilir. Bu sebeple araçta klima kullanılırken yüz ve göğüs bölgesine serin havanın direkt gelmesi önlenmeli, klima ön cama doğru yönlendirilmelidir.” dedi.

Yaz aylarında sıcakların etkisiyle meydana gelen sıvı kaybı sebebiyle oluşan ve özellikle denizle havuzlarda sıkça rastlanan kramplar konusunda da uyarılarda bulunan Dr. Özcan Alaca, şunları kaydetti: “Kas krampları, ani başlayan ve kişiye oldukça fazla acı veren kas kasılmalardır. Kramp giren uzvumuz, oldukça gergin ve dokunmaya karşı bile aşırı duyarlı olur. Bazen bir, bazen birden fazla kas demetinde birden görülebilen, kısa ve bazı durumlarda 10 dakikaya varan kasılmalara kramp ismi verilir. Kramp, kol ve özellikle bacaklarda alt baldır bölgesinde meydana gelebilir. Aynı zamanda ayak ayasında da meydana gelebilen kramplar ağrılı olabilir. Kas krampları genellikle yoğun egzersizler ve dinlenme pozisyonlarında ortaya çıkar ama sadece yoğun egzersiz esnasında veya sonra meydana gelmez. Şeker hastaları, böbrek hastaları, kalp damar hastalığı olanlar ve gebeler de sıklıkla kramplardan şikayetçidir. Böbrek hastalarının krampları diğerlerine göre daha şiddetli olabilir. Diyaliz tedavisi görenler, kanlarındaki kalsiyum miktarının azalması nedeniyle şiddetli kramplar yaşarlar. Bazı ilaçların kullanımı ile aşırı su ve tuz kaybı da kramplara sebep olmaktadır. Rahatsızlık verici bir durum olan kramplar, bazı durumlarda tehlikeli de olabilir. Özellikle yüzerken su içerisinde meydana gelen kramplar, kişinin hareketlerinin kısıtlanması nedeniyle boğulmalara neden olabilir. Alkollüyken denize girmemeliyiz, çünkü alkol, krampı normalden yedi kat daha fazla arttırır. Denize girmeden önce mutlaka ısınma hareketleri ve baldırları germe hareketleri yapmalıyız. Kramplardan uzak durmak için aşırı sıcak günlerde sıvı tüketimimize önem vermeliyiz. Yaz günlerinde normalden daha hızlı sıvı kaybedeceğinizden, bu dönemlerde daha fazla su, ayran ve meyve suyu tüketmelisiniz. Asla alkol alarak denize girmeyiniz. Alkol, kramp riskinizi daha da artıracaktır.”

YÜZERKEN KRAMP GİRERSE NE YAPILIR?

Dr. Alaca, deniz veya havuzda yüzerken meydana gelen kramplarda dikkatli olunması, kramp giren ve ona yardımcı olan kişinin çok sakin ve sabırlı olması gerektiğini belirterek şu uyarılarda bulundu: “Kramp girdiğinde mutlaka hareketsiz kalınmalı, sakin olunmalı ve su yüzeyinde kramp giren bölgeye masaj yapılmalıdır ancak kramp girdiğinde su yüzeyinde hareketsiz kalmak bu kadar kolay değildir. Hareketsiz kalmayı başarana değin kramp giren ayağı gergin tutmaya çalışmak işe yarayabilir. Kramp girdiğinde yardım istemeniz ve olabildiğince hızlı bir şekilde sudan çıkarılmanız gerekir. Krampların, kişiyi normalden daha fazla yorgun düşüreceği unutulmamalıdır. Kramp girdiğinde strese kapılarak ani hareketlerden ve çırpınmalardan kaçınmak önemlidir. Kramp girdiğinde tek başına iseniz mutlaka hareketsiz kalmayı ve kramp giren bölgeyi germeyi ve masaj yapmayı denemelisiniz. Eğer suda yalnızsanız hemen sırtüstü uzanıp kramp girmiş baldırı ters yönde yavaş yavaş germeniz gerekir. Bu esnada kollarınız yanlarda, yelpaze hareketiyle sırtüstü yüzerek sakin bir şekilde kıyıya ulaşmaya çalışılmalıdır. Eğer deniz ya da havuzda kramp girmişse yapabileceğiniz tek şey, sakin olup karaya doğru sırtüstü, kendinizi yormadan yüzmektir. Paniğe kapılmanız, en çok kendinize zarar verir. Eğer suyun içinde yanınızdaki arkadaşınıza kramp girdiyse suyun içinde arkadaşınızın bacağını ovalayarak ya da hafif vuruşlar yaparak rahatlatmaya çalışın.”