CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, deprem vergisi gelirinin 65 milyar lirayı aştığını belirterek, depreme karşı gerekli adımın atılmayışının ekonomik gerekçelerle açıklanamayacağını vurguladı.

Özkoç yaptığı açıklamada, 17 Ağustos depreminde, Sakarya'da 3 bin 891, depremin etkisinin görüldüğü diğer illerle birlikte 17 bin 480 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Aradan 16 yıl geçmesine rağmen orta hasarlı konut ve güvenli konut sorununu çözülemediğini ifade eden Özkoç, “Ortada 16 yıldır ödediğimiz Özel Tüketim Vergisi var, mesela. Şu ana kadar ki tutar, 65 milyar lirayı aşıyor. Kentsel dönüşümden elde edilen rantlar var. Bize söylenen rantı yüksek yerlerden elde edilen gelirin, rantı düşük yerlerde kullanılacağı değil miydi? Buradaki tutarın ne kadar olduğunu kestiremiyoruz bile." dedi.

Depremden tek korunma yolunun güvenli konut olduğunu vurgulayan Özkoç, "16 yılın sonunda güvenli konut sorunu hala çözülemedi. Kent merkezinde, depremde yıkılacağını bildiğimiz yüzlerce orta hasarlı yapı ve deprem atlatmış, yorgun, çok katlı bina, hala el değmemiş şekilde duruyor. Binlerce insanımız bu evlerde yaşıyor. Yasa, yönetmelik çıkarmakla sorun çözülmez, çözülmüyor. Bir an önce siyasi irade ortaya konulmalı." ifadelerini kullandı.

RİSK ARTTIKÇA, DUYARLILIK AZALIYOR

Sakarya bölgesinde 25-30 yılda bir büyük bir deprem görüldüğünü, ancak yeni bir deprem yaklaştıkça duyarlılık azaldığını dile getiren Özkoç, şunları kaydetti: “Artık kararlılık ortaya konulsun. Zamanımız daralıyor. Depreme karşı en duyarlı olduğumuz zaman, depremin ikinci günü, yani en güvenli olduğumuz zaman aslında. Biz riskimiz artarken, duyarlılığımızı kaybediyoruz. Deprem yaklaşıyor, hafızalarımızı tazeleyelim. Çözümü ortada olan bir sorundan, yine büyük, tarifsiz acılar çıkarmayalım."

FERİZLİ DEPREM KONUTLARININ SATIŞ İPTALİ İÇİN DAVA AÇILIYOR

Özkoç, yarın Ferizli Belediyesi'nin yoksul vatandaşların oturduğu deprem konutlarını satışıyla ilgili iptal davası da açacaklarını sözlerine ekledi.