Erzincan'da 23 yıl önce 13 Mart'ta meydana gelen depremin yıl dönümünde Terzibaba Mezarlığı'nda anma töreni düzenlendi. Hayatını kaybedenler için dualar edildi.
Depremde yakınlarını kaybedenler o günkü acıyı yüreklerinde hissettiklerini belirterek, gözyaşı döktü.

13 Mart 1992'de meydana gelen depremin 23'üncü yıl dönümünde hayatını kaybedenler anıldı. Törene Vali Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti İl Başkanı Orhan Bulut, İl Müftüsü Yavuz Karabayır, Vali yardımcıları, kamu kurum ve kuruluş müdürlerinin yanı sıra depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ve Erzincanlılar katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunması ile başlayan anma töreninde Müftü Yavuz Karabayır, kısa bir konuşma yaparak, depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlara Allah'tan rahmet diledi.

'GEÇMİŞTE YAŞADIĞIMIZ BU SIKINTILARDAN DERSLER ÇIKARDIK'

Erzincanlıların tarihinde yaşadığı depremler ile bu depremlerden ders çıkardığını vurgulayan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, şöyle konuştu: "Erzincan 81 vilayetten çok farklı bir vilayet. Acıların ve hüzünlerin çok acımasızca yaşandığı bir vilayet Erzincan. Her sene burada aynı duygu ve düşüncelerle bir araya geliyoruz. 1916-1918 Rus işgali ile başlayan Erzincan’ın makus tarihi daha sonra 1939 depreminde 40 bine yakın can Erzincan’ın güzel insanlarını kaybettikten sonra aradan 53 yıl geçiyor. 53 yıl sonra tekrar Erzincan’ımız 13 Mart 1992 yılında tabii afet dediğimiz deprem ile sarsılıyor. Bu depremde de 600’e yakın canımızı kaybediyoruz. Bu acı olaylar yaşadığımız sıkıntılar asla ve asla Erzincanlıları bu topraklardan uzaklaştıramadı. Bizler bu toprakları canımız kadar aziz bildik. Hep birlikte bu toprakları yeniden imar etmek için sarıldık ve o günden bu güne kadar Erzincanlılar olarak şehrimizi imar ettik. Bugün Türkiye’nin en güzel şehri haline getirdik. Daha da güzel hale getireceğiz. Bugün biz Erzincanlılar olarak, devlet olarak aradan 23 yıl geçmesine rağmen hep birlikte bu şehri burada imar etmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Geçmişte yaşadığımız bu sıkıntılardan dersler çıkardık. Yaptığımız işleri mutlak suretle sağlam yapacağız ve takdiri Allah’a bırakacağız. Biz her iki depremde de dersimizi aldık. Bunları belki ilerde de yaşayacağız. Ama önemli olan depremin vereceği hasarı en aza indirip can kaybını önlemek."

'DEPREM ÜLKEMİZİN BİR GERÇEĞİ'

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman ise 23 yıl önce yaşanan depremin acısının hala yüreklerde yaşandığını belirtti. Kahraman, şöyle konuştu: "Deprem ülkemizin bir gerçeği. Bu gerçeği en yakından hissedenlerin başında Erzincan geliyor. Ülkemizin yüzde 96’sı deprem riski ile karşı karşıya. 1939 ve 1992 depremi bu ilde birçok cana mal oldu. Geçmişte yaşanan depremlerin ileriki günlerde yaşanılması kaçınılmaz olacaktır. Burada önemli olan husus artık deprem ile birlikte yaşayabilmeyi öğrenmek ve evlerimizi binalarımızı depreme dayanıklı hale getirmektir. Erzincan’da evler ve işyerleri depreme dayanıklı hale getirilmiştir. Daha da güvenli hale getirilmesi için gerekli çalışmalar yapılmakta ve çıkarılan yasalar ile bu sağlanmaktadır."

Tören kapsamında Terzibaba mezarlığında depremde hayatını kaybedenler için dualar okundu. Protokol mensupları daha sonra 1992 Deprem Şehitliği'ni ziyaret etti. Protokol mensupları ve Erzincanlılar, depremde hayatlarını kaybedenlerin mezarına kırmızı karanfiller bıraktı. Tören sonunda katılımcılara Erzincan Belediyesi tarafından helva ikramında bulunuldu.13 Mart 1992 günü meydana gelen 6.8 şiddetindeki Erzincan depreminde 653 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce ev oturulamaz duruma gelmişti.