Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 5. Uluslararası Deprem Sempozyumu, The Ness Otel’de devam ediyor. İlk günkü açılış konuşmalarının ardından başlayan oturumlar, sempozyumun ikinci gününde de devam etti.

5. Uluslararası Deprem Sempozyumu’nun ikinci gününde 5 ayrı salonda uzmanlar tarafından sunumlar yapıldı. Sunumlarda şu konular ele alındı: "Bir betonarme binanın sanal davranış verileriyle hasar tespiti için analitik ve deneysel çalışma, 17 Ağustos 1999 Kocaeli depreminde hasar alan binada kat geçirgenlik fonksiyonlarıyla hasar tanılama, hasar tanılama analizlerinde frekans-zaman çözümlemesi, hızlı gözlem teknikleri ile incelenip detaylı değerlendirme gerektiren yığma yapıların ryte 2013 ile risk tespiti, 1999 İzmit depremi sonrası oluşan deformasyonların ınsar ve gps teknikleriyle takibi, kentsel dönüşüm deneyimlerini afet güvenliği hedefleri ve sosyal parçalanma süreçleri arasında okumak: Kocaeli-İzmit örneği, depremde çöken binaların uzaktan algılama ve bilgi teknolojileri kullanılarak belirlenmesi: Van-Erciş örneği, fiber takviyeli delikli elastomerik izolatörlerin basınç rijitlikleri, imar kirliliğine neden olma suçu, 1999 İzmit depremi sonrası evi hasar gören ailelerin yerleştirildiği geçici ve kalıcı konutlar üzerine mimari bir değerlendirme, 17 Ağustos depremine ait inanışlar ve memoratlar, denizaltı kütle hareketlerinin yakın bölge tsunami genliklerine etkileri, küresel afet uyarı ve koordinasyon sistemi: insani yardım topluluğu açısından elzem bir araç, betonarme bir yapıya sonradan eklenen çelik katın yapı performansına etkisinin araştırılması.’’

Sempozyumda depremin ekonomik etkileri ile ilgili sunum gerçekleştiren Cengiz İpek, ‘’Deprem ekonomik anlamda ülkeye kalıcı zararlar verebilir. Bu zararları en aza indirmek için deprem hasarını en az seviyeye indirecek çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Türkiye bu anlamda çalışmalarını hızla gerçekleştirip, Sismik İzolatör kullanımı gerçekleştirerek depremin zararını en aza indirecek çalışmaları yapmaktadır.’’ dedi.

3 gün boyunca devam eden ve 12 Haziran günü sona erecek olan sempozyum öğle yemeği sonrası gerçekleştirilecek olan teknik gezi ile tamamlanacak.