17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde enkazdan yaralı olarak çıkan eşini 15 yıldır arayan Ahmet Özden, İstanbul Kilyos’daki Kimsesizler Mezarlığı’nda buldu. Ancak Özden önüne çıkan bürokratik engelleri aşamadığı için cenazeyi memleketi Sinop’a bir türlü götüremedi. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Öz'dene yardım elini uzattı. Hürriyet, "Ahmet Özden’in durumunu öğrendiğimde çok üzüldüm ve çözmek için en kısa zamanda gerekli yetkili mercilerle görüşmeler yapacağız."dedi.

17 Ağustos 1999 Depremi’nde yaklaşık 18 bin kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı, yüz binlerce insan evsiz kaldı. Bu büyük felaketten, o tarihte İzmit’e bağlı belde iken Büyükşehir Yasası ile 2009’da kurulan Kartepe ilçesinin mahallesine dönüştürülen Uzunçiftlik’te oturan Ahmet Özden sağ kurtuldu.

Ancak eşi Fatma Özden, çöken tuğla fabrikasının enkazı altında kalarak vefat etti. Ahmet Özden, yardıma gelenlerle birlikte eşini çıkarttı. Çocuklarını emniyete aldıktan sonra, birkaç yaralı ile birlikte eşinin konulduğu ambulansı otomobille takip etti. Ancak o panikte ambulansı İstanbul sınırları içinde kaybetti. Buralarda hastane hastane dolaşmasına rağmen eşini bulamadı. Eşinin akrabaları ile birlikte tüm hastaneleri tarayan ve hiç bir ize rastlayamayan Ahmet Özden, aradan 15 yıl geçmesine rağmen arayışından vazgeçmedi.

Ahmet Özden’in hikayesini eski gazetelerde gören Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgu görevlileri, önce Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’ne ilk bilgileri verdi ve fotoğrafları da yayınlanan yaralının Kilyos’taki Kimsesizler Mezarlığı'na gömüldüğünü belirtti. Ahmet Özden’i daha önce yaptığı kayıp başvurusu kayıtlarından bulan polis ekipleri de ona Sinop’ta ulaşarak gelişmeyi bildirdi.

Hastaneye giden Ahmet Özden, oradaki morg görevlilerinin de kendisine gömülmeden önce eşinin çekilen fotoğrafını gösterince 15 yıl sonra eşinin izini buldu. Eşinin hastanede 3 gün kaldıktan sonra öldüğünü, 20 gün morgda kaldıktan sonra da gömüldüğünü öğrenen Ahmet Özden, Kilyos’taki Kimsesizler Mezarlığı'ndaki hastane görevlilerinin verdiği 752 numaralı kabri de buldu. Eşinin mezarını memleketi Sinop’a aldırmak isteyen Özden’in önüne bu defa bürokratik engeller çıktı. Engeller sebebiyle Özden bir yıldır eşinin mezarını bir türlü Sinop’a aldıramadı.

Maddi gücü olmamasına rağmen yardım istemeyen Ahmet Özden’in tek isteği, eşinin mezarını Sinop’a götürebilmek. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Özden’e yardım eli uzattı. Ankara-İstanbul-Kocaeli hattında uzun süre mekik dokuyan, gitmediği belediye, mezarlık, hastane ve savcılık kalmayan Ahmet Özden’in, Kocaelili makamlardan yardım eli istemek için İzmit’e geldiğini duyan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet harekete geçti ve Özden’in geçici süre misafir olarak kaldığı yardımsever vatandaşın evine gitti.

BU ZAMANA KADAR NASIL ÇÖZÜLEMEZ?

Ahmet Özden ile bir süre görüşen Hürriyet, yaşanan olayın utanç konusu olduğunu ve bu zamana kadar çözülememesinin de hiçbir anlamının olmadığını belirtti. Hürriyet, “Ahmet Özden gibi depremden bu yana halen daha yakınlarını bulamamış insanlar var. Ahmet Özden de bu insanlardan sadece biri. Hastaneye götürdüğü eşini ambulansa emanet ediyor, ancak eşinin hangi hastaneye gittiğini bulamıyor. Ortada sadece sosyal trajedi değil, bir sağlık skandalı da var. O karmaşada eşi İstanbul’daki hastaneye bir şekilde kimliksiz olarak gidiyor ve hayatını kaybedince de Kimsesizler Mezarlığına defnediliyor.” dedi.

DUYUNCA ÇOK ÜZÜLDÜM

Duyunca çok üzüldüğünü anlatan Milletvekili Hürriyet şunları kaydetti: “Maalesef depremin yaralarının halen daha çözülemediğini görüyoruz. Ortada bir mağduriyet var ancak bu mağduriyeti çözebilecek bir kurum halen daha bulunamamış. Oysaki durum bir imza ile çok kolay bir şekilde çözülebilir ve bu mağduriyet o yıllarda da aşılabilirdi. Ahmet Özden’in durumunu öğrendiğimde çok üzüldüm ve çözmek için en kısa zamanda gerekli yetkili mercilerle görüşmeler yapacağız. Dileğimiz, depremin 16. yılında bu vatandaşın mağduriyetini çözmek ve eşinin mezarını memleketi Sinop’a götürmesine ön ayak olmak.”