17 Ağustos Marmara Depremi'nde Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde hayatını kaybedenler, düzenlenen programla anıldı. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları, depremi adeta yeniden yaşadı, gözyaşlarına hakim olamadı.

Kocaeli'nin Gölcük ilçesi halkı, anma töreninde, geçen yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edilen, merkez üssü Gölcük olan ve gece 03.02'de meydana gelen 7,4 şiddetindeki 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'ni adeta yeniden yaşadı. Bazıları gözyaşlarına hakim olamazken, bazıları da birbirlerine sarılarak teselli bulmaya çalıştı. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 16'ncı yıl dönümünde depremin merkez üssü Gölcük'ün Kavaklı Sahili'nde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu kapsamda, sahilde deprem anıtının bulunduğu alanda düzenlenen anma törenine; Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve depremzedeler katıldı. Depremin meydana geldiği saat olan 03.02'de anıta çelenk konuldu, denize karanfiller atıldı ve dua okundu.

'DEPREME HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK, FATURASI AĞIR OLDU'

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, yaptığı konuşmada, depreme hazırlıksız yakalandıklarını söyledi. Bu sebeple ağır bedeller ödediklerini belirten Ellibeş, şunları kaydetti: "Depremi hep beraber asrın felaketi olarak burada yaşadık. Marmara bölgesinin önemli bir kısmını kapsayan bir deprem. Ama merkez üssü Gölcük'tü. Ama biz çok farklı yaşadık. Birçok insanımız deprem şehidi oldu. 6 bin civarında insanımız. Her birine Allah'tan rahmet diliyoruz. Geride kalanlara başsağlığı dileklerimizi bir kez daha iletiyoruz. Biz depremi 16 yıl önce yaşadığımızda büyük bir bedel ödedik. Ağır bir fatura karşımız çıktı. Çünkü hazırlıksız idik. Depremi hiçte hazırlıklı olarak karşılamadık. Deprem bilinciyle bütünleşmemiştik, o nedenle faturası ağır oldu. İşte biz o günden bugüne yeniden Gölcük'ü oluştururken, yeniden yapılandırırken alacağımız dersi alarak bugüne kadar Gölcük'ü yeniden oluşturmanın gayreti içerisinde olduk. Bugün itibariyle depreme daha hazırlıklı ve bilinçli olarak yaşantımızı sürdürüyoruz. 16 yıldır bu etkinliğini düzenliyoruz deprem bilincini taptaze tutmak bu gerçekten yola çıkararak alınması gerekenlerin alınması yolunda bir farkındalık oluşturulmasını istiyoruz."

GÖZYAŞLARINI TUTAMADILAR

Anma töreninde gözyaşlarına boğulan bir kadın, "Kızımı kaybettim. Aynı acıları tekrar yaşıyorum çok kötüyüm." dedi. Depremzede Necla Sarı da "Yeğenim benim evimdeydi. Orada kaybettim. 17 yaşındaydı. Dünyalar tatlısıydı. Bunun gibi binlerce. Aynı acıyı tekrar yaşıyoruz." şeklinde duygularını dile getirdi.

Buket Fidan isimli şahıs da depremi birebir yaşadığını ve enkazdan çıktığını belirterek, şu uyarıda bulundu: "99 depremini birebir yaşadım. Enkazdan çıktım. Denetimler iyi olsun. Bir daha canlar yanmasın. Biz işini iyi yapmayanların kurbanı olduk."

Depremde kızını kaybeden Emine Cebeci de gözyaşlarını tutamadı, bir yakınına sarılarak teselli bulmaya çalıştı. Cebeci, "Ne söyleyebilirim ki? 16 sene de geçse aynı değişen bir şey yok. İnsan evlat acısını 30 senede geçse unutur mu? Ya da hafifletebilir mi? Hafiflemiyor. Aynı acı, aynı özlemle devam ediyor. Tek dileğimiz başkaları yaşamasın, tedbirler alınsın. Onları istiyoruz." şeklinde konuştu.

Fatma Balaban ise şunları ifade etti: "Yüreklerimizde acılar hep aynı. Onlar gitti tamam da bundan sonra aynı şeyler yeniden yaşanacak. Bunlar olmasın, bunlar için tedbir alınsın. Gidenleri geri getiremeyiz ama deprem gerçeğiyle yaşamak zorundayız. Bundan sonra bilinçlenelim."