Van’da yaklaşık 4 yıl önce meydana gelen depremlerde ağır hasar gören binalar uyuşturucu kullanıcıların mekanı haline geldi. Binaların bugüne kadar yıktırılmamasına tepki gösteren Mazlum-Der Van Şubesi Başkanı Yakup Aslan, “15-20 yaşlarındaki gençlerimiz ne yazık ki bu bataklığın içerisinde resmen kendilerini ölüme terk ediyorlar.” dedi.

Van’da 2011 yılında meydana iki büyük depremde 8 bin 500 binadaki 41 bin konut hakkında yıkım kararı verildi. Van Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, şehir merkezinde acil yıkılması gereken kamu binaları, hastaneleri, büyük siteleri yıkıp enkazlarını kaldırdı. Ancak halen yıkılması gereken çok sayıda bina bulunuyor. Bu binalar madde bağımlıların mekanı haline geldi. Kentte sayılarının 16 bine ulaştığı belirtilen uyuşturucu satıcılarının ve kullanıcıları ağır hasarlı bu binaları kullanıyor.

Mazlum-Der Van Şubesi Başkanı Yakup Aslan, Van’daki uyuşturucu kullanımına dikkat çekmek için harabe binalara giderek bilgi verdi. Van’da uyuşturucu meselesinin çok yoğun bir şekilde yaygınlaştığını ifade eden Aslan, “Bu sorunları yetkililere söylememize rağmen yetkililer kendi sorumluluklarını yerine getirmenin yerine sürekli bize baskı yapma, sürekli bize engel olmaya çalışıyor. Bu noktalarda sürekli önümüzü yargıyla kesme faaliyetleri sergilediler.” şeklinde konuştu.

Van’da meydana gelen depremin ardından hasar gören veya yıkılamayan binalara dikkat çeken Aslan, “Van’da bu harabeler gördüğünüz gibi çok yoğun bir şekilde kullanılıyor ve bizim 15-20 yaşlarındaki gençlerimiz ne yazık ki bu bataklığın içerisinde resmen kendilerini ölüme terk ediyorlar. Bütün yetkililerden talebim, çağrım bu meselenin üzerinde yoğunlaşması ve hiç kimse kibir konusu yapmadan gençlerimizin beyaz ölümle ölümünün önünü kessin medyadan, toplumdan, sivil toplum örgütlerinden bütün çevrelerden talebim budur. Şu anda bu kentin en yoksul kesimlerinden birindeyiz ve gördüğünüz gençler toplumun gelecek ümitleridir. Bu gençlerin imha olması demek bu toplumun geleceğinin yok olması demektir. Herkesten ricam bu konunun sonlandırılmasına yardımcı olmasıdır." çağrısında bulundu.