Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Sümer Öztanrıöver, son günlerde uzman olmayan kişiler tarafından antidepresanlar hakkında yanlış tavsiyelerde bulunulduğunu, bu ilaçların hayat kurtarıcı olduğunu söyledi. Öztanrıöver, "Depresyon, tedavi edilmezse öldürücü olabilen bir beyin hastalığıdır." dedi.

Öztanrıöver, yazılı açıklamasında, bir adli tıp uzmanının, antidepresanları bilimdışı bir şekilde uyuşturucu statüsünde görüp bağımlılık yaptığını söyleyip, 'Antidepresan kullanmak yerine spor yapın' gibi yanlış tavsiyelerde bulunduğunu belirtti. Ağır depresyon geçiren birinin içine kapanacağını ve hiçbir şeyden zevk alamaz duruma geleceğini belerten Öztanrıöver, “Bu kişi, yemez, içmez, konuşmaz, uykusu bozulur, üzüntü dışındaki neredeyse tüm duygularını hissedemez olur. Kendini değersiz, işe yaramaz, yakınlarına yük gibi görür. Hiçbir ümidi kalmamıştır ve iyileşmeyeceğine dair kesin bir inanç içindedir. Genellikle yoğun intihar düşünceleri vardır. Değil işini gücünü yapmak, en temel ihtiyaçları için dahi yataktan kalkamaz. Kalkacak olsa belki ilk yapacağı şey kendini öldürmektir. Böyle bir hastaya verilecek antidepresan tedavi ise hayat kurtarıcıdır. Çünkü depresyon, tedavi edilmezse öldürücü olabilen bir beyin hastalığıdır.” dedi.

Antidepresan ilaçların bağımlılık yapmadığını vurgulayan Öztanroöver, “Çünkü bu ilaçlar zaten iyi hisseden birini daha iyi hissettirmez. Tıpta sadece yeşil ve kırmızı reçete ile satılan ilaçlar bağımlılık yapabilen ilaçlardır. Bu tarz ilaçlar, yoğun anksiyete ve uykusuzluk belirtileri için tedavinin başında verilir. Çünkü antidepresan ilaçların etkisi 3-4 hafta sonra ortaya çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Antidepresan ilaçlarının bırakılamamasının sebebinin ise ilaçtan değil hastalığın doğası olabileceğini ifade eden Öztanroöver şunları söyledi: “Bunlar; mevsimsel tekrarlayan depresyon, iki uçlu bozukluk, dirençli depresyon, süre giden travmatik yaşam olayları olabilir. Ayrıca psikiyatr dışında ya da eş-dost önerisiyle antidepresan kullanımı da yetersiz tedaviye, hatta başka sorunlara yol açabilir ve kronik depresyona zemin hazırlayabilir. Bu durumda depresyon, ilaçlarla biraz düzelir, ancak ilaç bırakılınca tekrarlar. Antidepresanlarla ilgili yanlış bir kanı da bu ilaçların beyne zarar verdiğidir. Oysa yapılan tüm araştırmalar, tedavi edilmeyen ya da yetersiz tedavi edilenlerde asıl depresyonun beyin hücrelerine zarar verdiğini göstermektedir. Yaş ilerledikçe bu hasarın arttığı ve bilişsel işlevlerde gerilemeye yol açtığı gösterilmiştir. Antidepresanların ise beyni, depresyonun verdiği bu yıkımdan koruduğu gösterilmiştir.Erken tanı ve etkin tedavi, her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da önemlidir. Depresyon bir psikiyatr tarafından ve mutlaka tedavi edilmelidir.’’