Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) dershaneleri kapatan yasayı hak ve özgürlüklere aykırı bularak iptal etmesi dershanecileri sevindirdi. Geç kalınmış bir karar olduğunda birleşen dershaneciler, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) hemen bayram sonrasında yol haritasını açıklayarak yeni mağduriyetler oluşmasının önüne geçmesini istiyor. Dershaneciler aksi halde öğrencileri, velileri, mezunları ve eğitim kurumlarını yeni bir kaosun beklediğini belirtiyor.

MEB'in dershanelerin dönüşümü kararından en çok etkilenen illerden biri de Antalya. 19 ilçesi bulunan kentte sadece şehir merkezinde 90'ın üzerinde dershane bulunuyordu. Bunlardan 22 tanesi dönüşüm için izin aldı, gerisi ise kapanma kararı aldı. Buralarda çalışan 3 bine yakın çalışan işsiz kaldı. Dershanesini temel liseye dönüştürenler ise yüz binlerce liralık masraflar yaptı. AYM'nin, dönüşüm adı altında dershaneleri kapatan yasayı iptali Antalya'da da sevinçle karşılandı.

Yoluna dershanesini temel liseye dönüştürerek devam eden Antalya Dershaneler Birliği Başkanı Ferhat Yıldız, AYM kararının sevindirici olmakla birlikte yeni bir belirsizliğe de kapı araladığını söyledi. "Temel liseye dönüşenler tekrar dershaneye dönecek mi?" diye soran Yızdız, kapanan dershanelerin, temel liselere kayıt yaptıranların, mezun öğrencilerin durumunun ne olacağının hala belirsizliğini koruduğunu ifade etti. Yızdız, "Aslında çok kaotik, zor bir süreç başlıyor. AYM'ninki çok geç verilmiş bir karar. Daha önce verilmesi gerekiyordu. Bir sürü insan şu an mağdur duruma düştü. Adam temel liseye dönüşüp kayıt aldı. Dershaneye dönecek mi, dönemeyecek mi? Ne zaman dönecek? Bu sürecin çok hızlı şekilde değerlendirilip MEB tarafından kamuoyuyla paylaşılması lazım." dedi.

Tercih döneminde bulunan öğrenciler olduğuna dikkat çeken Ferhat Yıldız, dershanelerin kapanacak olmasından dolayı bu kişilerin puanın altında yerleri tercih ettiğine işaret ederek şöyle konuştu: "Belirsizlikten ve dershanelerin kapanacağından dolayı herkes kayıt yapmıştı. Kendi puanın altında yerleri tercih etmişti. Şimdi bu çocukların önünün açılması için önümüzdeki senenin yol haritasının MEB tarafından çok acilen açıklanması lazım. Mezun öğrencilerin durumu hala muallakta. Bence bu karar işe yaradı, aslında MEB'i rahatlattı. Çünkü okulların son sınıflarında ciddi oranda temel liselere geçiş vardı. Bu azalacak, tekrar tersine geçişler olacak. Öğrenciler tekrar MEB okullarına dönecek. Dershaneler eski işlevine kavuşacak ama bu kararların bayram sonrası kesinlikle çok hızlı bir şekilde alınıp velilerin önünün açılması lazım. Bu kararı eylül sonuna bırakırsanız yine bir anlamı yok. Çünkü 1 Eylül'den sonra MEB hiçbir özel eğitim kurumuna ruhsat vermiyor. Temel liseler tekrar dershaneye dönmek istedi. Nasıl döneceği belli değil. Prosedürün ve yol haritasının hızlı bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması lazım. Şu an veli beklentide, bu özel okulları da sarsıyor. Temel liseler çok ciddi etkilendi. Bunun adının konulup hızlı bir şekilde önümüze bakıp ilerlememiz lazım."

DÖNÜŞÜM MALİYETİ

Dershanesini temel liseye dönüştürmenin faturasının 600 bin lira civarında olduğunu anlatan Yıldız, "Biz sonuçta dershaneyiciyiz. Dershanecilik yapmak isteriz. Temel liseler şehir merkezinde olduğu için gün boyu eğitim öğretime müsait değil. Temel liselerin birçoğu dershane olmak isteyecektir. AYM kararını olumlu karşılıyoruz. MEB'in bundan sonra oluşacak mağduriyetlerin önünü kesmesi için çok hızlı hareket etmesini ve bayramdan hemen sonra harekete geçmesini istiyoruz. 10 gün içinde yol haritasını sunmalı. Çünkü dönüşen, teşvik alan arkadaşlar oldu. Bu teşvikler nasıl olacak? Bir sürü öğretmenin tazminatlarını ödedik, görevine son verdik. Bu insanlar tekrar göreve dönecek. Yani herkes bir beklenti içinde. Hızlı bir şekilde karar verilip kamuoyuyla paylaşılması velileri de dershane sahiplerini de temel liseleri de rahatlacak. Temel liseye kaydolan çocuk eylülde ders programı alacak. Bu çocuğu tekrar eski yerine alamazsınız. Çocuk temel liseye başladıktan bir ay sonra 'Vazgeçtik, dershane olduk. Siz başınızın çaresine bakın' da diyemeyiz. Çok sıkıntılı bir süreç var. Çok hızlı şekilde karar verilmesi herkesi rahatlatacak."

YENİ BİR KAOS KAPIDA

Antalya'daki 4 dershanesinden üçünü kapatıp birini dönüştermek zorunda kalan Özbilgi Dershanesi kurucusu Vahap Erdoğdu da AYM kararıyla ilgili, "Bir kaos daha yaratıldı eğitim alanında. Hakkımız olan hukuk zamanında tescil edilmediği için dershaneciler bir kez daha mağdur ediliyor. Çoğumuz kapatmak zorunda kaldık. Dönüşüme girenler masraf etti. Dershaneciler için hukukun geç gelmesinden dolayı büyük bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Onun telafisi mümkün olacak mı bilmiyorum. İnşallah gerekçeli kararda bu mağduriyetimizi giderecek çareler düşünülmüştür diye umuyorum. Yeniden bize yasal haklarımızın verilip, mağduriyetimizin giderilip devam etmemiz noktasında çaba göstereceğiz. Bakanlık hızlı hareket etmeli. Şu an bir kaos ortamı doğdu. Bunu bir an önce çözmesi lazım. Bakanlığın bir açıklama yapması ve gerekçeli kararın da bir an önce yayınlanması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Vahap Erdoğdu, dönüşümün kendi kurumuna zaranını şu sözlerle ifade etti: "Benim 4 yer vardı. Bir tanesini dönüştürdük, diğerlerini kapattık. Bir tanesinin 70-80 bin liralık eşyalarını evkurcuya 7 bin 500 liraya vermek zorunda kaldık. 96 kişi çalıştırıyordum. 12 tanesi benimle kalabildi. Tekrar bunları toparlayacağız. Maddi olarak dönüşümden ötürü 400-500 bin lira civarında bir kaybım var."