Anayasa Mahkemesi'nin dershaneleri kapatan kanunu iptal etmesine karşın yönetmelik ve genelgeyle dershane faaliyetlerini izin vermeyen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve bakanlık bürokratları hakkında Malatya’da cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Kardelen Eğitim Kurumları A.Ş ve Şelale Eğitim Kurumları A.Ş. adına avukat Turan Canpolat, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bakanlık Müsteşarı Yusuf Tekin, MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Malatya Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Malatya Teftiş Kurulu Başkanı ve ayrıca konuyla diğer siyasiler bürokratları hakkında adli soruşturma talebiyle cumhuriyet savcılığına, idari soruşturma için de Malatya Valiliği’ne suç duyurusunda bulundu.

Bakanlık tarafından 12 Ağustos’ta yayınlanarak tüm il müdürlüklerine gönderilen genelgenin konusunun suç oluşturduğu belirtilen şikayet dilekçesinde, söz konusu genelgeyle Anayasa Mahkemesi’nin dershaneleri kapatan kanunu iptal ettiği kararın uygulamasının fiilen ortadan kaldırıldığı ifade edildi.

İdare ile bürokratların yargı kararlarını etkisiz kılacak, hukuki sonuçları ortadan kaldıracak genelge ve yönetmelik yayınlayamayacağı vurgulanan dilekçede, “Anayasa Mahkemesi’nin kararını etkisiz kılacak şekilde çıkartılan yönetmelik ve genelgenin konusu suç oluşturduğundan, bu genelgeye istinaden işlem tesis eden kişi ve kuruluşlar konusu suç olan bir emri yerine getirdiklerinden hukuki ve cezai açıdan sorumlu olacaklardır. Şüphelilerin örgütlü olarak fikir ve eylem birliği içinde hareket ettikleri değerlendirilmektedir. Zira açıklamalara konu eylemlerin bireysel olarak yapılması yaşamın olağan akışına aykırıdır. Bu bağlamda dilekçede ismi zikredilen kişilerin konusu suç oluşturan fiilleri işledikleri yönünde kuvvetli suç şüphesi bulunmaktadır.” denildi.

Av. Turan Canpolat, suç duyusuna ilişkin yaptığı açıklamada, bakanlığının genelgesinin suç oluşturduğunu belirtti. İl ve ilçe müdürlüklerinin 'konusu suç olan bir talimatı' yerine getirdiğini vurgulayan Canpolat, taşra teşkilatlarının 'neye imza attıklarını' bilmediğini söyledi.