Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 1 Eylül’de dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı oy çokluğu ile iptal etmesi eğitim camiasında sevinçle karşılandı. Eğitim sendikaları başkanları iptal kararının hukukun zaferi olarak nitelendirdi.

AYM, on binlerce öğretmeni, milyonlarca öğrenciyi ve binlerce kurumu yakından ilgilendiren 1 Eylül'de dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı dün oy çokluğu ile iptal etmesi sevinçle karşılandı. Eğitimciler, AYM kararının Türkiye'nin yargıya olan güvenini artırdığını ifade etti. Söz konusu kararla birlikte Türkiye'nin normalleşme sürecine adım attığına dikkat çekildi. Eğitim sendikaları şube başkanları, AYM'nin toplumun sesine ve hukukun üstünlüğüne yönelik verdiği kararın Türk demokrasi tarihe altın harflerle geçtiğini ifade etti. Konuya ilişkin açıklamalar şöyle:

'TÜRKİYE'NİN NORMALLEŞME SÜRECİNDE ÖNEMLİ BİR ADIM OLDU'

Aktif Eğitim Sen Erzurum Şube Başkanı Mehmet Karslı: Olması gereken buydu. Hukuk kazandı. Hür teşebbüsün engellenmesi demokrasi ile yönetilen ülkelerde söz konusu olamazdı. Türkiye'nin normalleşme sürecinde önemli bir adım oldu. AYM'nin kararını milyonlarca insan gibi sevinçle karşıladım. Bu karar yakın geçmişte olağanüstü günler yaşayan Türkiye'nin normalleşme sürecine girdiğini göstermesi adına çok önemli. Hukukun üstünlüğü kazandı. Mutluyuz. AYM toplumun sesine kulak vermiş, adaleti tesis etmiştir. Dershanelerin kapatılmasını engelleyen karara imza atan AYM başkan ve üyelerine demokrasi adına, ülkemiz adına teşekkür ediyoruz."

'HUKUKUN ÜSTÜNÜĞÜNE İNANMIŞTIK'

Türk Kamu Sen İl Temsilcisi Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Müfit Bayraktar: Türkiye'de siyaseten 'ben yaptım oldu' anlayışı bitmiştir. Hukuk üstün gelmiştir. Anadolu'nun gariban gençleri dershaneler ile yine üniversiteye daha rahat hazırlanabilecek. Binlerce dershane öğretmenin kabusu AYM'nin kararı ile sona ermiştir. Hür teşebbüsün, özel sermayenin kapatılamayacağı bir kez daha hukukla tescil edilmiştir. Türkiye adına önemli bir gelişme. Hukukun her zaman üstün geleceğine inanmıştık."