Tunceli’nin Hozat ilçesinde 1937-38 Dersim olayları sırasında katledilen vatandaşlara ait kemikler arasında çıkan iki muhtar mührünün fotoğrafı Av. Cihan Söylemez tarafından paylaşıldı.

1937-1938 Dersim harekatı sırasında katledilen vatandaşlara ait toplu mezarlık geçtiğimiz haftalarda açılmıştı. Mezarlıkta 13 insan kafatası ve iki muhtar mührü bulunmuştu. Kemik ve kafatasları, DNA eşleştirmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilirken, toplu mezardan çıkan iki mührün fotoğrafı, ailenin avukatı Cihan Söylemez tarafından basınla paylaşıldı.

Muhtar mühürlerine ilişkin bir açıklama yapan Baran Ailesinin Avukatı Cihan Söylemez, “1937-1938 yılında devletin Dersim’de nizam kuramadığı yalanı bu mühürlerle çöküyor. Devlet kendi kamu görevlilerini de 1938’de katletmiştir. Katledilenlerden birinin muhtar olması ve iskeletinin yanında mühür çıkması bunun delilidir. Bu katliam nedeniyle öncelikle taziye, sonrasında ise özür dilenmelidir.” şeklinde konuştu. 4 Mayıs 1937 tarihinde başlayan Dersim Askeri Harekatının yıl dönümü nedeniyle Baran ve Canan aileleri, Hozat ilçesine bağlı Karabakır Köyü Seka Sure Mezrası’nda anma düzenleyecek.