Ankara Dersimliler Derneği üyeleri, Dersim olaylarının 78. yıldönümünde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dikmen kapısı önünde eylem yaptı.

Dernek Başkanı Yaşar Kılavuz yaptığı basın açıklamasında, şimdiye kadar hiçbir adım atılmadığını belirterek, taleplerini sıraladı. Dersim'de yaşananların gün yüzüne çıkartılmasını, arşivlerin ve yazışmaların tamamının gün yüzüne çıkartılmasını isteyen Kılavuz, “Dersimde bir insanlık müzesi kurulsun ve müzenin bir bölümü arşiv ve dokümantasyon olsun. Dersim de katliam yerlerine anıtlar dikilsin. Ve toplu mezarlar açılsın. Zorla alınan ve hizmetçi yapılan kızlarımızın tam listesi açıklansın. Dersim ismi geri verilsin. Seyit Rıza ile birlikte idam edilenlerin mezar yerleri açıklansın.” diye isteklerini aktardı.

Başkan Kılavuz, 15-16 Nisan 2015 tarihleri arasında Tunceli’nin Hozat İlçesi Karabakır Köyü’nde tespit edilen ve kazı çalışmaları yapılan toplu mezar alanı ile ilgili de bilgi verdi. Burada yapılan kazı çalışmalarında ‘Baran’ ve ‘Canan’ ailelerine ait kemiklerin bulunduğunu söyleyen Kılavuz, Dersim de yapılan çalışmalarda 106 bölgede toplu mezar alanı tespit ettiklerini açıkladı.