Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) ihtiyacını karşılamak üzere, yarış hayatı sona ermiş ve damızlık belgesi almış veya alacak vasıfta olan orijin, eşkal ve yarış performansı itibariyle damızlık olabilecek vasıfta Safkan Arap aygırlar ve kısraklar satın alınacak.

TİGEM'den yapılan açıklamaya göre, ihaleye katılım için müracaatlar 21 Temmuz 2015 günü saat 14.30’a kadar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne yapılacak. Müracaat sonucu şartları uyan aygırların ve kısrakların muayeneleri at sahibinin adresinde olacak. İhale konusu aygır ve kısrak alımı ile ilgili teknik ve idari şartnameler TİGEM veya ilgili Hipodrom Müdürlükleri'nde görülebilecek ve temin edilebilecek.

SUTANI ALINACAK AYGIR VE KISRAKLARIN VASIFLARI

Aygır olarak satın alınacak atlarda aranacak vasıfların öncelikle, Safkan Arap atı ırk vasıflarını genotip ve fenotip olarak (Kafa yapısı, cidago yüksekliği, bel uzunluğu v.s) göstermesi istendi.

Seklavi, Hilalüzzaman baba kan hatlarına mensup olması gereken Safkan Arap aygırlarından Seklavi kan hattına mensup aygır adaylarının yarış hayatı boyunca, grup koşularından en az 4 adet grup koşusu kazanmış olması istendi. Hilalüzzaman kan hattına mensup aygır adaylarının yarış hayatı boyunca grup koşularından; en az bir adet grup bir veya grup iki koşusu ve 2 adet grup 3 koşusu kazanmış olması gerekiyor.

Alımlarda, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinden raporu ile aşım yapmasına mani bir sakatlığın ve ürogenital organlarda bir hastalık veya bozukluğun bulunmaması şartı koşuldu.

Ruam, Dourine, S. Abortus £qui, EVA gibi viral hastalıklar yönünden de yapılacak laboratuvar muayenelerinde, bu hastalıklardan salim olması, spermalarının, mikroskobik muayeneleri sonucunda döllemeye elverişli olması, satın alınacak aygırların karaciğer fonksiyon testlerinin yaptırılması, aygır adaylarından Seklavi, Hilalüzzaman kan hatlarının 01 Ocak 2004 tarihinden sonra doğmuş olması istendi.

KISRAK ATLARDA ARANACAK VASIFLAR

Kısrak olarak satın alınacak atlarda aranacak vasıflar ve diğer hususlar ile taşıması gereken kriterler da yine genotip ve fenotip olarak Safkan Arap atı ırk vasıflarını (Kafa yapısı, cidago yüksekliği, bel uzunluğu v.s) göstermesi gerek şartı öncelikle arınıyor.
Satın alınacak kısrak adayının kendisinin yarış yaşamı boyunca en az bir adet grup üç veya A3 koşu kazanmış olacak. Öncelik TİGEM yetiştirmesi kısraklara verilecek.
Satın alınacak kısrak adayı grup veya A3 koşusu kazanmamış ise kısrak adayının yarış koşan taylarının en az bir tanesinin yaşamı boyunca en az bir adet grup iki veya bir adet grup üç koşusu kazanmış olması gerekiyor. Yine öncelik TİGEM yetiştirmesi kısraklara verilecek.

Satın alınacak kısrakların 16 yaşından büyük olmaması (01 Ocak 1999 tarihinden sonra doğmuş olması) gerekiyor. Kendisi veya yavrusu grup iki veya grup bir koşusu kazanmış kısraklarda yaş şartı aranmayacak.

Doğum yapmasına mani bir sakatlığının ve ürogenital organlarda bir hastalık veya bozukluk bulunmayacak. Genital organların klinik, mikroskobik muayeneleri Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde yapılacak genital organları muayene sonucunda sağlam rapor alan kısraklar satın alınacak. Satın alınacak kısrak gebe ise doğacak tay da TİGEM’e ait olacak. Satın alınacak kısraklarda irsi arıza ve kusurların bulunmaması gerekiyor.

ALINANLARIN NAKLİ SIRASINDA ATLARIN ÖLÜMLERİ HALİNDE SAHİBİ HAK TALEP EDEMEYECEK

Ayrıca alım komisyonunca satın alınması kararlaştırılan atların, tecrit mahalline (Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğü) nakli sırasında veya tecrit edildiği mahalde ölümü halinde, at sahibi tarafından hiç bir iddiada bulunulmayacak ve hiç bir hak talep edilemeyecek.

Alım komisyonunca satın alınması kararlaştırılan aygırlar ve kısraklara Karacabey Tarım İşletmesi'nde tecride alınarak Ruam, Dourine ve S.Abortus Equi gibi bakteriyel hastalıklar ile, EVA isimli viral hastalıklar yönünden kanlarının serolojik muayeneleri Etlik Veteriner Araştırma Kontrol Enstitüsünde yapılacak. Yapılan tecrit ve muayeneler sonucunda sayılan hastalıklardan ari bulunan aygırlar ve kısraklar satın alınacak.