Pak Eğitim İşçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Erdem Bank, eğitim adına devlet tarafından sağlam adımların atılması gerekirken, mevcut eğitim kurumlarına siyasi baskılar ile buraların sindirilmeye çalışıldığını söyledi.

Pak Eğitim İşçileri Sendikası Antalya Şubesi 1. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Tek listenin çıktığı kongrede geçici başkan olan Erdem Bank, yeniden başkan seçildi. Bank, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada eğitim kurumlarına yapılan baskınları eleştirdi. Türkiye'de başta terör olmak üzere bir takım sorunların kalıcı olarak eğitimle çözülebileceğine dikkat çeken Bank, “Türkiye'de eğitim adına sağlam adımların devlet tarafından atılması bir kenara, mevcut eğitim kurumlarına siyasi baskıların uygulandığına, bunların sindirilmeye çalışıldığına hep beraber şahit olmaktadıyız.” dedi. Sendikalarına mensup eğitim işçilerinin bulunduğu kurumların polisler eşliğinde didik didik arandığını, eksik bulunamayınca da elllerindeki cetvellerle merdivenler ve kapıları ölçtüklerini anlatan Bank, buna rağmen yine de bir şey bulamadıklarını ifade etti.

Uygulanan baskıların sadece eğitim kurumlarını, veli ve öğrencileri değil aynı zamanda eğitim işçilerini de tedirgin ettğine dikkat çeken Bank, “Eğitim işçileri yaşadıkları ailevi huzursuzlukların yanında, sedikamıza üye pek çok kişi de bu süreçte işsiz kalmış, çoluk çocuğuna ekmek götüremez olmuştur. Sendikamıza üye eğitim işçilerinin çoğu dershanelerimizde çalışan kesimdir. Son iki yıldır öğretmen ve çalışanlarımız uğramış oldukları hukuksuzlukları çeşitli platformlarda bireysel ve medya vasıtasıyla duyurmaya çalışsa da ne yazık ki yetkililer tarafından muhattap alınmamıştır. Ancak Pak Eğitim İş Sendikası'nın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru kabul edilmiş ve dershanelerin kapatılmasını öngören kanun maddeleri iptal edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Sendikalarının 2014 yılında kurulduğunu, hızla büyüyerek 20 ilde şube olmak üzere toplamda 81 ilde örgütleştiklerini belirten Bank, Türkiye genelinde 25 Mart 2015'te kurulan Antalya Şubesi'nin Burdur ve Isparta ile birlikte bin 310 üyelerinin olduğunu söyledi.

“ÖZEL EĞİTİM KURUMLARINDAKİ TEK SENDİKAYIZ”

Pak Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Kayışkıran, sendikalarının 2014 yılında kurulduğunu söyledi. Türkiye'de işçi sendikaları içerisinde 20 iş kolu olduğunu söyleyen Kayışkıran, kendi sendikalarının bu alanlar içerisinde eğitim, ticaret ve benzeri olmak üzere 10. iş kolu olduğunu ifade etti.

Kendi sendikları dışında hiçbir işçi sendikasının eğitimle ilgilenmediğini anlatan Kayışkıran, “Bu 10. iş kolunda 13 tane sendika vardır. Bunlar içerisinde eğitim işçileriyle ilgilenen tek sendika bizim Pak Eğitim İşçileri Sendikası'dır. Kurulduğumuz dönemde bu 13 sendika içerisinde biz 13. sıradaydık. Bugün ise 3. sıraya çıktık. 25 bin sayıyı geçen üyemiz var. Bizim üzerimizdeki sendikaların 40-50 bin üyesi var. Bu sendikalar 1950'lili yıllarda kurulan sendikalar. Biz ise 1,5 yıllık bir sendika olarak 25 bini yakaladık.” dedi. Kayışkıran, gelecek yıllarda üye sayılarını artırarak birinci sendika olmayı hedeflediklerini söyledi.

Kayışkıran, yeni bir sendika olmalarına rağmen dershanelerin kapatılma girişimini takip ettiklerini söyledi. Bu süreçte Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak davaya müdahil olmak istediklerini, bunun da kabul edildiğini belirten Kayışkıran, burada yaptıkları savunmayla mahkemenin yasanın iptali yönünde karar verdiğini kaydetti.

Kongre katılan Pak Turizm İş Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar da kısa bir konuşma yaparak, kongrenin hayırlı olmasını temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından yapılan seçimde Pak Eğitim İşçileri Sendikası Antalya Şubesine başkan olarak Erdem Bank seçildi.