AK Parti hükümetinin ‘sağlıkta dönüşüm programı’ kapsamında kurduğu genel sekreterliklere bağlanan devlet hastaneleri, adeta Sosyal Sigortalar Kurumu (SKK) günlerine geri döndü. Devlet hastanelerinde MR ve ultrason çekimi için 15-20 gün sonrasına sıra veriliyor. Muayene için vatandaşların sabahın erken saatlerinde sıraya girmesi gerekiyor. Hastanelerdeki yoğunluğun azaltılması için açılan semt poliklinikleri de talebe cevap veremiyor.

Bunun en somut örneği Diyarbakır’da yaşanıyor. Kısa süre önce adı Gazi Yaşargil olarak değiştirilen Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sıkıntılar bir türlü bitmek bilmiyor. Yeni yapılmasına rağmen asansörleri çalışmayan, her yağmurda su baskını yaşamakla sık sık gündeme hastane hiç bitmeyen tadilatlar yaşıyor. Sağlık hizmetleri de binadaki sıkıntıları aratmıyor. Vatandaşlar muayene fişi alabilmek için sabahın erken saatlerinden itibaren sıraya girmek zorunda kalıyor. En büyük sıkıntı ise film çekimlerinde yaşanıyor. Doktorun talep ettiği MR ve ultrason için vatandaşlara 15-20 gün sonrasına sıra veriliyor. Bölge hastanesi olması nedeniyle günde 6 bin kişiye hizmet verilen hastanede sadece bir MR cihazı bulunuyor. Hizmet alımı yöntemiyle çalışan MR cihazındaki yoğunluk 24 saat devam ediyor. İl dışından gelen vatandaşlara bile sabah 03.00 ya da 04.00’e randevu veriliyor. Mardin, Siirt, Şırnak gibi illerde ikamet eden hastalar bu nedenle büyük sıkıntı çekiyor. Kısa süre önce ismi Selahattin Eyyubi olarak değiştirilen Dağkapı Devlet Hastanesi’nde de sadece bir MR cihazı bulunuyor. Burada da büyük yoğunluk yaşanıyor.

DİŞ MERKEZLERİNDE SAATLER SÜREN RÖNTGEN SIRASI

Hastanelerde yoğunluğu azaltmak için şehrin farklı yerlerinde açılan semt poliklinikleri ile diş merkezlerinde de büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bunlardan biri de Kayapınar Diş Sağlığı Merkezi. Sağlık Bakanlığı Merkezi Hekim Randevu Sisteminden randevu alan hastalar burada yaklaşık bir saat beklemek zorunda kalıyor. Diş tabiplerinin istediği röntgen için ise merkezin bodrum katında bulunan ve sadece bir kişinin görev yaptığı röntgen odasında her gün en 60-70 kişi sıra bekliyor. Bodrum kattaki koridorda saatlerce sıra bekleyen vatandaşlar sorunların çözülmesini istiyor.