Eskişehir'de ‘sınıf geçme sistemini’ protesto eyleminde gözaltına alınan 31 üniversite öğrencisinin açtığı ‘haksız gözaltı’ davası tazminatla sonuçlandı. 31 üniversitelinin polis tarafından haksız yere gözaltına alındığına karar veren mahkeme, devletin, bu üniversitelilere 200’er TL tazminat ödemesine hükmetti.

Anadolu Üniversitesi İngilizce hazırlık sınıflarında uygulanan not geçme sistemi nedeniyle mağdur olan öğrenciler, 2012 yılının Mayıs ve Haziran aylarında konuyu gündeme taşımak için çalışma başlattı. Rektörlükle görüşmek isteyen mağdur öğrenciler, bir sonuç alamayınca bu kez bina önüne çadır kurarak, barışçıl ve ilgi çekici protestolar yaparak konuyu gündeme taşıdı. Konunun ulusal medyada haber olması üzerine öğrenciler rektörlükle görüşmüş ve yetkililerden sistemin değiştirileceği konusunda söz almıştı. Ancak Eylül 2012’ye gelindiğinde rektörlüğün verilen söze rağmen konuyla ilgili bir düzenleme yapmadığı ortaya çıkarken, böylelikle öğrencilerin mağduriyeti giderilmediği belirlendi. Bunun üzerine İngilizce hazırlık sınıfı not geçme sistemi mağduru öğrenciler, üniversite rektörlüğü önünde durumu protesto etmek istedi. Ancak öğrenciler, önce özel güvenlik görevlilerinin sonra polisin müdahalesine maruz kaldı. Olayda birçok öğrenci darp edilip gözaltına alındı. İddiaya göre, 31 üniversiteli gözaltına alındığında yapılan her işlem uzun sürerken, bu süre boyunca da polis aracı içerisinde bekletildi. Öğrenciler, sağlık kontrolü sonrasında emniyete götürüldüğü, fakat gözaltı sayısı fazla olduğundan bazı şüphelilerin polis otosunda bekletildiği belirtildi. Öğrencilerden bazıları emniyetteki ifadelerinin akabinde geceleyin devlet hastanesindeki sağlık kontrolünün ardından serbest bırakıldığı kaydedildi.

Rektörlüğün şikayeti üzerine Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 31 öğrenci hakkında, “Görevi yaptırmamak için direnme ve 2911 sayılı kanuna muhalefet” suçundan 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açıldı. Öğrenciler ifadelerinde, amaçlarının barışçıl eylem yaparak sorunlarını dile getirmek olduğunu belirterek, gözaltıların haksız yere olduğunu ve gözaltında kolluk kuvvetlerinin şiddete maruz kaldıkları iddia ettiler. Öğrencileri dinleyen ve dosyayı gözden geçiren mahkeme, Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile ifade, gösteri, yürüyüş ve toplantı özgürlüğüne dikkat çekti, sanıkların bu eylemi silahsız yaptığını belirterek ayrı ayrı beraatine karar verdi.

Sanıkların rektörlük önünde taşkınlık ve şiddet yapmadığını, güvenlik görevlilerin müdahalesi üzerine ortamın gerildiğini belirten mahkeme, olayın demokratik bir tepki boyutunu aşacak seviyeye gelmediğini, eylemin yeri, başlangıç ve sona eriş saatleri, şiddet içermemesi olguları bir arada değerlendirildiğinde, suçun unsurlarının oluşmadığını vurguladı. Mahkeme, "Sanıklara isnat edilen suçun unsurlarının oluşmadığı, eylemlerin bu haliyle kanunda suç olarak tanımlanmaması nedeniyle sanıkların beraatlerine karar verilmiştir.” dedi.

Ceza davasından beraat eden 31 üniversiteli, ‘haksız gözaltına alındıkları’ için bu kez tazminat davasına gitti. Mahkeme, 31 üniversitelinin polis tarafından haksız yere gözaltına alınmasını hukuka aykırı buldu. Mahkeme, üniversitelilerin açtığı ‘haksız gözaltı’ davasının tazminatla sonuçlanmasına karar verdi. Mahkeme, polisin haksız yere gözaltına aldığı 31 öğrenciye devlet tarafından 200'er lira tazminat ödenmesine hükmetti. Devlet, 31 üniversiteliye 200’er lirayı faiziyle birlikte önümüzdeki günlerde ödeyecek.