Denizli'de Valilik, devletten yeterli para gelmeyince okulların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için okul isimlerini işadamlarına satmaya başladı. En son 1933 yılından bu yana eğitim öğretimde kullanılan şehrin en eski okullarından 82 yıllık Hürriyet Ortaokulu'nun ismi, 2 milyon liraya işadamı Derya Baltalı'ya satıldı. Özellikle bu okuldan mezun olanlar, eğitim kurumunun isminin bu şekilde değiştirilmesine sosyal medyadan tepki gösterdi.

‘BAKIM MASRAFLARINI KARŞILAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ, BUNA MECBURUZ’

Gelen tepkileri üzerine gazetecilerin sorularını cevaplandıran Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, okulların yıllar geçtikçe onarımı gerektiğini bakım masraflarını karşılamakta güçlük çektikleri için buna mecbur olduklarını söyledi. Kocatepe, “Bakım onarım idame masraflarına yetişemiyoruz. Okulların bir yerde hem yeni okulların yapılması gerekiyor hem eski okulların yaşatılması gerekiyor. Bunun için devlet imkânlarıyla onarım, bakım masraflarını karşılamakta güçlük çekiyoruz. Bu nedenle Hürriyet Ortaokulumuzun isim hakkını verirken sadece ondan aldığımız iki milyon lira değil aynı zamanda okulun hem yeniden restore edilmesi hem de bundan sonraki tüm bakım onarım masraflarını üstlenilmesi söz konusu. Hayırseverin bize olan taahhüdü dört milyon liradan aşağı değil. Biz ona mecburuz.” dedi.

‘HÜRRİYET’ İSMİ ORTAK DEĞER DEĞİL'

Okullarda önemli olanın eğitim ve öğretim olduğunu belirten Kocatepe, okulun ismi kutsal ve ortak değer olsa kesinlikle böyle bir şey düşünmemelerinin söz konusu olmayacağını vurguladı. Kocatepe, “Okulun ismi kutsal değerler olsa, bizim ortak değerlerimiz olsa kesinlikle böyle bir şeyi düşünmemiz söz konusu olmaz. Diyelim ‘Gazi, Atatürk, Kurtuluş, İstiklal, Cumhuriyet’ böyle bir şey düşünülebilinir mi? Bunları düşünemeyiz. Dolayısıyla bu konuda ben daha mantıklı düşünülmesi daha objektif sağduyuyla düşünülmesini öneriyorum. Bizim ortak değerlere milli değerlerimize ulusal değerlerimize kesinlikle dokunmayız ve dokundurtmayız. Ama okullarımızın yaşaması gerekiyor. Önemli olan eğitim ve öğretimin içeriği, niteliği eğitim ve öğretimin iyi olabilmesi için de fiziki mekânların yeterli olması gerekiyor.” diye konuştu.

‘HAYIRSEVERLERİMİZİN DESTEĞİ OLMASA SINIF MEVCUTLARI 70 OLURDU’

Hayırseverlerden “Allah razı olsun” diye söz eden Vali Kocatepe, “ Hayırseverlerimizin desteği olmasa gerçekten çok sıkıntıya düşeriz. Bugüne kadar yapılan okulları şöyle bir sıraladığımızda eğer onlar olmasaydı bizim ikili öğretimden sınıflarımızın 50,60, 70 gibi mevcutlarla olması söz konusu idi ki böyle bir şey düşünmek bile çok kötü. Şu anda bizim sınıf mevcutlarımız ortalama 30-35 civarındadır. İkili öğretim yapan okullarımızı biz normal eğitime geçirmeye çalışıyoruz. Bu güzellikleri bir tarafa bırakıpta Hürriyet Ortaokulunun geleceği ile ilgili olarak daha uzun yaşaması ile ilgili olarak yapılan anlaşma göz ardı edilerek böyle bir değerlendirme yapılmasının ben çok mantıklı olmadığını düşünüyorum. Ama herkes istediği gibi düşünmekte ve söylemekte elbette ülkemizde serbesttir, özgürlük ortamında onlara da saygı duyuyorum.” şeklinde konuştu.