Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) Başkanı Ümit Varol, her türlü siyasi ve ekonomik baskıya rağmen görevlerini yapmaya çalıştıklarını söyledi. DGC, Denizli Barosu ve Konrad Adenauer Stiftung Vakfı'nca, "Medya ve Hukuk Devleti" konulu bir seminer düzenlendi. Pişkin Otel’deki seminerde, son çıkan kanunlarla avukatlar ve gazetecilere yansımaları tartışıldı. Seminere Konrad Adenauer Stiftung Temsilcisi Bekir Öncel, DGC Başkanı Varol, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, avukatlar ve gazeteciler katıldı.

Seminerde konuşan Baro Başkanı İlhan, İç Güvenlik Paketi'nde bulunan bazı maddelerin halka ve millete neler getireceğinin bilinmediğini, bunun halka anlatılması gerektiğini ifade etti. İlhan, “Yeni güvenlik paketinde birçok madde var ve bunun neler getireceğini kimse bilmiyor. Bizler Denizli Barosu olarak, hazırlattığımız el ilanları ile yakın zamanda bunları halka anlatacağız ama siz değerli basın mensuplarımızın da bunu, baskılara rağmen halka ulaştırmasını istiyoruz. Üzerinizdeki baskılara rağmen yöntem geliştirmenizi istiyoruz, ancak bu şekilde birbirimizin söylemlerini, sözlerini birilerine aktarabiliriz. Bunun için bugün yapılan bu seminer, avukatlarımızın ve siz değerli basın mensuplarımızın bilgilendirlmesinde önemli.” dedi.

'HERKES KENDİ TELEVİZYONU VE GAZETESİNDE PROPAGANDASINI YAPIYOR'

Denizli’de gazetecilik yapmanın zor olduğunu söyleyen DGC Başkanı Varol ise her türlü baskıya rağmen görevlerini yapmaya çalıştıklarını vurguladı. Varol, “Baskı dediğimiz zaman bu hem ekonomik hem de siyasi baskılar. Zamanında dördüncü güç olarak değerlendirilen basın, artık güç olmaktan çıkmış durumdadır. Bunun en büyük sebepleri de hükümet, cemaat ve partilerdir diyebiliriz. Herkes kendi gazetesini, televizyonunu kurup kendi propagandasını kendi kurumunda istediği gibi yapıyor. Kısacası gazetecilerin elinde olmayan basın kuruluşları, sermaye odakları tarafından yönetiliyor ve istenilen şekilde yayınlar yapılıyor.” diye konuştu. Denizli’de basın konusunda davaların çok az olduğunu, bunun en büyük sebebinin de davalık haberler yapılmaması olduğunu belirten Varol, “Ulusal kanallarda haber yapmak kolay, çünkü haberin muhatabının sizi bulması zor ama yerelde bu durum böyle değil. Haberi yaptığınız kişi, kurumlarımıza çıkıp gelebiliyor. Bunun için istediğimiz her haberi yazamıyoruz. Bunun için Denizli’de basında davalık olay çok olmuyor.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından eğitim seminerine geçildi. Seminerde söz alan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Gülşah Kurt "İç Güvenlik Paketi ve PVSK Değişiklikleri", Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Avukatı Can Atalay "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkı", Av. Fikret İlkizde "Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Hakkı ve Yerel Basın Özgürlüğü" konularında bilgiler aktardı. Seminerin sonunda DGC tarafından, konuşmacılara teşekkür plaketi verildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi.