Sivas’ta cami önlerinde, çarşı ve pazarda dilenirken yakalanan Suriyeli dilenciler Gaziantep’teki mülteci kampına gönderiliyor.

Suriye’deki savaştan kaçarak Sivas’a gelen mültecilerin sayısı günden güne artıyor. Yerli dilencilere bir de mülteci dilencilerin eklenmesi, vatandaşları bıktırdı. Yetkililer, Suriyelere her türlü yardımın yapıldığını belirterek, dilenen mültecilerin Sivas’tan gönderildiğini açıkladı. Kayıtlı olanların sayısının 502 olduğu belirtilen mültecilerden bir kısmı çarşı, pazarda veya cami bahçelerinde dileniyor.

ESNAF BIKMIŞ DURUMDA

Çarşı pazarda çok sayıda Suriyeli geziniyor. Dükkân dükkân gezen Suriyeliler nedeniyle esnaf bıkmış durumda. Esnaflar, "Akşama kadar bir sürü Suriyeli geliyor, para istiyor ne yapacağımızı şaşırdık, bunları dilenmek için mi Sivas’a getirdiler." şeklinde tepkilerini dile getiriyor.

DİLENMEK İÇİN HİÇ BİR SEBEP YOK

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Hüseyin Akpolat, Suriyeli mültecilere devlet olarak her türlü yardımların yapıldığını hatta ev bile ayarlandığını belirterek, dilenmeleri için hiçbir sebebin olmadığını söyledi. Akpolat, dilenen Suriyeli mültecilerin tespit edildiğinde Sivas’tan gönderildiğini aktardı. Suriyeli mültecilere Sosyal Yardımlaşma Vakfı'nın ailenin durumuna göre yardımlar yaptığını evlerinin de ayarlandığını kaydeden Hüseyin Akpolat, şunları söyledi: “Yardım yapıldığı halde dilenenler ise buna alışmış, dilenen kişiler aynı şekilde Suriye’de de dilenenler. Bizim burada yerli diyebileceğimiz dilenciler gibi onlarda orada aynı işi yapanlar. Suriye de dilencilik yapıyorlar. Asıl ihtiyaç sahibi olan Suriyeli mülteciler dilenmiyor. Devlet olarak onlara her türlü yardım yapılıyor, dilenmeleri için hiçbir sebep yok. Geçtiğimiz günlerde Ramazan yardımlarını dağıttık. Kimin neye ihtiyacı varsa Sosyal Yardımlaşma olarak yardımlar yapılıyor. Yeter ki gerçek manada ihtiyaç sahibi olsun. Vakfın yanı sıra dernekler ve Hayat Ağacı da aynı şekilde yardımlar yapıyor.”

DİLENEN MÜLTECİYİ GÖNDERDİK

Dosteli Derneği’nin başkanlığını da yapan Akpolat, mültecilerle ilgili yaşadığı bir olayı da anlattı. Akpolat, “Bir Suriyeliye rastladım, cuma namazı sonrası dileniyordu. Baktım bizim ev ayarladığımız Suriyeli. Fakirim diye para topluyor. Hemen onu Sivas’tan gönderdik. Birkaç tane daha dilenen vardı, onları da gönderdik.” diye konuştu.

DİLENENLER 'MUHTACIZ' DİYOR

20 yaşındaki Ahmet İbrahim, Suriye'den ailesiyle birlikte gelenlerden. Cami önünde dilenen Ahmet İbrahim, Suriye’nin Humus şehrinden kaçarak geldiğini, 2 çocuğu ve eşiyle birlikte yaşamaya çalıştığını anlatıyor. Sivas’ta misafir olduğunu ve ameliyat olacağı için paraya ihtiyacı olduğunu ifade ediyor. Eşi Zehra İbrahim de fakir olduklarını belirterek yardım topladığını söylüyor. Bir diğer mülteci ise 14 yaşındaki Muhammed Al Muhammed. Kırık Türkçesiyle bir yıl önce Halep’ten geldiğini ifaüde eden küçük mülteci, kalacak yeri olmadığını, hatta parklarda yattığını, ailesini getirmek için paraya ihtiyacı olduğunu dile getiriyor.