Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Ali Gün, Anayasa Mahkemesi’nin imam nikahı için resmi nikah şartını kaldırmasının, kadın haklarına vurulan bir darbe olduğunu iddia etti.

Yazılı bir açıklama yapan Gün, “Kadın haklarını tırpanlamayı görev edinen, kadınlara sadece aile ve ev sınırları içinde yaşam hakkı tanıyan AKP, devlet organlarında kadrolaşarak ektiği tohumların hasadını toplamaya başladı. Son olarak Anayasa Mahkemesi'nin, imam nikahı için resmi nikah şartını iptal eden kararı bu durumun en açık örneği oldu. Bu karar, ülkede kadın haklarına vurulmuş yıkıcı bir darbedir. Bu darbenin iki önemli sonucu olacaktır. İlk olarak, imam nikahını yasaklamayan, sadece resmi nikah zorunluluğu getiren bir düzenlemenin iptal edilmesiyle kadının miras hakları başta olmak üzere Medeni Kanun'dan doğan haklarından yararlanamayacağı bilinmelidir. Dolayısıyla erkeğin hakları korunurken kadının medeni hukuktan doğan bütün hakları yok sayılacaktır.” dedi.

Anayasa Mahkemesi`nin söz konusu kararıyla erken yaşta evlilikleri fiilen suç olmaktan çıkarıldığını da ileri süren Gün, “Eğitime devam edemeyen kız çocuklarının büyük çoğunluğu, erken yaşta imam nikahı ile evlendirilmiştir. Çıkarılan bu kararla bu sayı hızla artacaktır, çünkü yasadaki ceza her ne kadar yetersiz olsa da caydırıcılığı bulunmakta ve zorla erken yaşta evlendirmelerde dava gerekçesi olmaktaydı. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi`nin söz konusu kararıyla erken yaşta evlilikler fiilen suç olmaktan çıkarılmıştır.” dedi.