Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin davada mahkeme, avukatların soruşturmanın genişletilmesi taleplerini uzatmaya yönelik bularak reddetti.

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Erhan Tuncel geldi. Hrant Dink’i öldürmek suçundan hükümlü olan Ogün Samast ile tutuklu sanık Yasin Hayal ise duruşmaya getirilmedi.

Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, soruşturmanın genişletilmesini istedi. Bakırcıoğlu, “Bir dönem İstihbarat Şube’den sorumlu İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı olan Şammaz Demirtaş, Başbakanlık Teftiş Kurulu’na 4 Mart 2008’de verdiği ifadede ‘Biz Hrant Dink’in mahkemelere gidiş gelişinde yazılı koruma tedbirleri almıştık. Ayrıca emniyet, istihbarat ve terör şubeleri ile de mahkemelere kimlerin katıldığı takip edilirdi’ diye ifade vermiştir.” dedi. Bu nedenle İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile İstihbarat Daire Başkanlığı’na yazı yazılmasını isteyen Bakırcıoğlu, “Hrant Dink ve Agos Gazetesi’ne ilişkin yapılan tüm çalışmalar, toplanan bilgiler ve oluşturulan kayıtların ve Hrant Dink hakkında açılan davalara kimlerin katıldığı, adliye binası önünde yapılan eylemlerin kimler tarafından organize edildiğine ilişkin yapılan takipler sonucu elde edilen bilgilerin ve oluşturulan raporların tamamının istenmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

‘Kozmik oda’ olarak bilinen Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı’ndaki belgeler üzerinde incemeler yapıldığını hatırlatan Bakırcıoğlu, bu incelemelerde Dink cinayetine dair bilgilere ulaşılıp ulaşılmadığının sorulmasını istedi.

Devlet Denetleme Kurulu üyelerinin “Yasin Hayal’e ait 17 adet görüşmenin Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından imha edildiğine dair tutanağın gerçeği yansımadığı.” şeklinde rapor hazırladıklarını belirten Bakırcıoğlu, “Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nde görevli ve gerçeğe aykırı tutanak tuttuğu anlaşılan görevliler hakkında delilleri kararttıkları gerekçesi ile suç duyurusunda bulunulmasını, bu kayıtlara ilişkin Trabzon Emniyeti’ndeki bilgisayarlar ve hard diskler üzerinde bilirkişi incelemesi yapılmasını talep ediyoruz.” dedi.

Devlet Denetleme Kurulu üyesi Mehmet İlhan’ın “İstanbul TEM Şube Müdürlüğü görevlilerinin, Akbank Pangaltı Şubesi’ne ait kamera kayıtlarının olduğu hard disk üzerindeki tüm görüntüleri, kendi bilgisayarlarına veya hard disklerine kaydettikleri, ardından da cinayet günü 10.00-13.00 saatleri arasındaki görüntülerin silindiği şüphesi bulunduğu.” yönünde değerlendirme yapıldığını anlatan Bakırcıoğlu, “Bilirkişi tarafından bu kayıtların İstanbul TEM Şube görevlilerinin kayıt yaptıkları bilgisayar ile hard diskler, DVD ve CD’ler üzerinde araştırılmasına ve kayıtların geri dönüşümünün sağlanmasına yönelik karar verilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

Sanık Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu da, Dink ailesinin avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi talebine katıldığını belirtti. Tuncel’in mağdur olduğunu söyleyen Soruklu, “Erhan Tuncel görevini yapmıştır. Siz bir kamu görevlisini ihbarı alıp görevini yapmamak suçundan tutukluyorsanız burada muhbir görevini yapmış demektir.” şeklinde konuştu. Soruklu, kamu görevlileri hakkındaki soruşturmanın beklenmesini talep etti. Soruklu ayrıca Tuncel’in yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını da istedi.

Taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme, avukatların bütün taleplerini 'bu taleplerin araştırılmasının yargılamanın uzamasından başka yarar sağlamayacağı' gerekçesiyle reddetti. Erhan Tuncel’in yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebini de kabul etmeyen mahkeme, duruşmayı 28 Nisan’a ertelendi.