Zirve Üniversitesi Emine-Bahaeddin Nakıboğlu Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Diş Hekimi Yrd. Doç. Dr. Tolga Topçuoğlu, "Hastalıklı dişler, ağız sağlığını etkilediği gibi insan vücudundaki diğer organların sağlığını tetikler.” dedi.

Diş ve diş eti hastalıklarının en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Tolga Topçuoğlu, ağızdaki olumsuzlukların diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açtığını ifade etti. Dişlerin sindirim sistemine yardımcı olan yapılar olduğunu ifade eden Topçuoğlu, “Dişlerimize iyi bakmazsak sadece dişlerimizi değil bir çok organımıza zarar veririz. Mekanik sindirimi sağlayan dişlerin kaybı söz konusu olduğunda aldığımız besinler tam olarak çiğnenmediği için büyük parçalar halinde mideye iner ve sindirimi zorlaşır. Mide problemleri ortaya çıkar. Bu durum ilerleyen dönemlerde de diğer organlarımıza zarar verir. Vücudumuz bir bütündür ve bir dişli bozulunca bu durum diğerlerini de etkiler.” diye konuştu.

Diş çürüklerinin genel sağlık açısından zararı olduğu gibi sosyal açıdan da negatif etkileri olduğunu dile getiren Topçuoğlu, şunları kaydetti: “Diş çürükleri ilk başta ağız kokusuna neden olur. Kişi sosyal hayatta iletişimde olduğu kişileri ağız kokusuyla rahatsız edebilir. Bu durum iletişimi olumsuz yönde etkiler. Bunun yanında ön bölge dişlerinde çürük olursa bu durumda estetik açıdan çirkin bir görünüm olur. Burada hem biz hem de karşımızdaki kişi rahatsız olabilir.”