Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Diş Hekimi Petek Gökşen, hamilelik döneminde artan diş şikayetlerinin hormon değişikliklerinden kaynaklandığını, dişlerin doğru ve düzenli bakımıyla önüne geçilebileceğini söyledi. Gökşen, gebelik döneminde diş etlerinde şişme, hassasiyet, kızarıklık gibi rahatsızlıkların sıklığının arttığını, özellikle fırçalarken diş etlerinde görülen kanamanın, hemen hemen anne adaylarının yarısında ortaya çıktığını belirtti.

Diş Hekimi Gökşen, yaptığı açıklamlada, "Hamilelik dönemi, anne adaylarında hormonsal değişimlerin yoğun yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde hamilelik gingivitisi dediğimiz, diş etlerinde görülen şişlik ve kızarıklıklar, ilk aylardan itibaren başlar ve doğuma yakın döneme kadar devam eder. Diş etlerinde görülen bu belirtiler, kanamalara yol açar. Kanamanın en büyük sebebi ise ağızda iltihabın oluşmasıdır. Hamileler, ‘Kanamam var, dişlerim çok hassas.’ diye dişlerini fırçalamazsa bakımsız kalan dişlerde kanama ve şişlik daha da artacaktır. Bu rahatsızlıklar tedavi edilmez ve gerekli önlemler alınmazsa diş kayıpları yaşanabilir.” dedi.

Gökşen, hamilelik döneminde çeşitli yiyeceklere karşı duyulan istek sebebiyle devamlı atıştırmalar, ağız kuruluğu, diş eti kanamalarının artması ve diş etinin hassaslaşması yüzünden fırçalamanın ihmal edilmesinin, diş eti rahatsızlıklarının artmasına sebep olacağını vurguladı. Hamilelikte düzenli olarak ağız ve diş muayenesi yaptırılması gerektiğini ifade ederek, "Hamilelikte diş eti iltihabına neden olan plak ve diş taşı oluşumuna fırsat verilmemeli, varsa bunlar temizlenmelidir. Hamilelerde yaşanan diş eti iltihapları sancılı ve yemek yemeye, diş fırçalamaya engelse hekim müdahalesi gerekir. Bu tür rahatsızlıklara yol açmıyorsa herhangi bir şey yapılmaz. Yine dişle ilgili yapılacak müdahaleler, genellikle hamileliğin 3–6 aylık döneminde yapılır. Lokal anesteziyle yapılabilecek kanal tedavisi, dolgu, diş çekimi gibi tedaviler bu dönemde yapılabilir. Tedavide anestezi ilaçları, mümkün olduğunca düşük dozlarda verilir. İlk ve son üç ay, acil müdahale gerektiren durumlar dışında herhangi bir tedavi uygulanmaz. Ayrıca hangi dönemde olursa olsun hamilelerin, kadın doğum doktorlarıyla görüşerek durumlarını bildirmeleri gerekir.” diye konuştu.

'DİŞ MACUNUNUN MARKASI DEĞİL, DİŞLERDE MEKANİK TEMİZLİK ÖNEMLİ'

Diş macununun markasından ziyade, dişlerde mekanik temizlik önemli olduğunu anlatan Petek Gökşen, "Dişler fırçalandıktan sonra diş ipi kullanılarak, dişlerin arasında kalan cisimler çıkarılmalıdır. Emzirme döneminde dişlerde oluşan enfeksiyonla birlikte kanama oluşursa bu enfeksiyon, sütle birlikte bebeğe geçer. Dolayısıyla sırf doğum öncesi ve doğum sonrası değil, her zaman, her yaşta herkesin dişlerine gereken özeni göstermesi gerekir." dedi.