DİSK Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs olaylarında çok sayıda eylemcinin yaralandığını, 300’e yakın kişinin ise gözaltına alındığını açıkladı. Konuşmasında polis müdahalelerine tepki gösteren Beko, “Bir gün mutlaka demokrasi, adalet ve özgürlük saray soytarılarına da lazım olacak.” dedi. Kameralara yanında getirdiği plastik mermiyi de gösteren Beko, söz konusu mermilerin kansere yol açtığını söyledi.

Kani Beko, 1 Mayıs’ta yaşanan olaylarla ilgili değerlendirme yapmak için basın toplantısı düzenledi. Şişli’deki DİSK genel merkezinde gerçekleşen toplantıya; KESK, TTB, TMMOB yöneticileri de katıldı. Toplantıda konuşan DİSK Başkanı Beko, “1 Mayıs’ı işçilere yakışan bir şekilde İstanbul’da da kutlamak istiyorduk. Ancak Şişli’de ve Beşiktaş’ta bir araya gelen arkadaşlarımıza karşı yapılan faşist saldırılar sonrasında birçok arkadaşlarımız yaralandı. 300’e yakın işçi arkadaşımız gözaltına alındı. Benim buradan saray soytarılarına hatırlatmam olacak. Bir gün mutlaka demokrasi, adalet, özgürlük sarayın soytarılarına da lazım olacak.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu’nun 1 Mayıs öncesi sözlerini de hatırlatan Beko, “Başbakan televizyondan bir çağrı yaptı. Dedi ki, ‘1 Mayıs günü Taksim’e ellerinde karanfilleri olan işçiler 1 Mayıs’ı kutlayabilir.’ Başbakan sözünü eridir diye karanfillerimizi aldık. Alanlara çıktık. 30 Nisan 2015 sabahı bu konuşmayı yapmıştı. Karanfilleri ile yollara çıkan arkadaşlarımızın sonu bu fotoğrafta görüldüğü gibi. Saray soytarıları ve milisler elindeki karanfilleri ile Taksim’e çıkmak isteyen arkadaşlarımıza karşı yapılan saldırılar bunlar. Araçların plakaları da elimizin altında. Bu faşist katiller, bunlar katil sürüleri. Elbet bir gün bu ülkede demokrasi insan hakları barış adalet özgürlük mücadelesi veren arkadaşlarımız iktidar olacaklar. Bir gün elbette bizden sonraki emek demokrasi mücadelesi verenler hesabını soracak. Bu düzen böyle gitmez.” şeklinde konuştu.

Eylemlerde kullanılan plastik mermilerden basın toplantısına da getiren Beko, o mermileri göstererek şunları söyledi: “Plastik mermilere elle dokunmamamız istendi arkadaşlar tarafından. Bu kimyasal madde. İleri ki günlerde 'bunlara eli değenlerin kanser olma ihtimali var' deniyor. Bunlar bu ülkenin işçilerine kamu çalışanlarına hekimlerine öğrencilerine ve dolayısıyla sizlere bunlar atılıyor.”

“Olaylarla ilgili suç duyurusunda bulunacak mısınız?” Sorusuna ise Beko şu cevabı verdi: “Kurum temsilcileri ile bir araya geleceğiz. Elimizde ne kadar veri varsa geçmişte olduğu gibi bu yıl da dava açmayı düşünüyoruz. Hatta bu davalar Türkiye’deki mahkemelerde hukuk tükenirse AİHM’ye kadar başvuracağız. Bu işin biz takipçisi olacağız.”