Manisa'da 15 işçinin hayatını kaybettiği kazaya bir tepki de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (DİSK) geldi. Olayın kaza değil cinayet olduğunu söyleyen DİSK Başkanı Kani Beko, “Artık yeter! Acil bir şekilde yasal düzenleme yapılmalı.” dedi.

Kani Beko, Manisa Gölmarmara'da meydana gelen kaza ile ilgili DİSK’in görüşlerini açıklamak için basın toplantısı düzenledi. Kaza ile yeniden sarsıldıklarını ancak buna kaza demenin mümkün olmadığını söyleyen Beko, tarımda çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili uyarıları daha önce defalarca yaptıklarını söyledi. Başbakan ve ilgili bakanı her fırsatta uyardıklarının altını çizen Beko, "Dedik ki, bu ilkel koşullarda işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmazsa iş yerlerinde ölümler devam edecek. İşçilerimiz bu koşullarda çalıştırılmaya devam edilecekse biz iş kazaları ve iş cinayetlerinde Avrupa birinciliğini 2015 ve 2016 yılında hiç kimseye bırakmayacağız. Bu kadar uyarılara rağmen maalesef üzülerek söylüyorum, görmeyen gözlere, duymayan kulaklara defalarca söylememize rağmen başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Hükümet, DİSK’in belirttiği önlemleri dikkate almadığından dolayı en son Manisa'da bir kaza yaşandı. Bu bize göre normal bir trafik kazası değil, bu bir cinayet." şeklinde konuştu.

İşçi ölümleri konusunda artık yasal düzenlemenin kaçınılmaz hale geldiğini anlatan Beko, "Artık yeter! duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün. Türkiye'nin işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili önlemlerin alınabilmesi için gerçek bir yasaya, gerçek bir yönetmeliğe kavuşturulması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Kazada hayatlarını kaybeden 15 işçinin kilosu 1,5 lira karşılığında asma yaprağı topladıklarını ve bunu çocuklarına bakabilmek için yaptıklarını belirten Beko, işçi sağlığı ve iş güvenliği olmadığı için insanların kaybedilmeye devam edildiğinin altını çizdi.

‘İLK 6 AYDA 794 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ’

İşçi kazalarına ilişkin istatistiki bilgiler de veren Beko, bu yılın ilk 6 ayında 794 işçinin iş esnasında hayatını kaybettiğini söyledi. Beko, 8 ay önce Isparta'da çoğunluğu kadın olan 17 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, tarım işçilerinin yüzde 80'inden fazlasının sigortasız çalıştığını biliyor mu?” diye soran Beko, şöyle devam etti: "Daha önce yaptığımız bir çok basın toplantısında Soma, Ermenek gibi olaylarda bu dayıbaşıların yasaklanması gerektiğini ifade etmiştik. Baktığımızda yine bu ölen arkadaşlarımızı pazarlayan, onları bir yerden bir yere kontrolsüz bir şekilde götüren dayıbaşılar."

Sendika olarak tarım işçilerine yönelik atılması gereken adımları da sıralayan Beko, mevsimlik işçilerin sosyal güvenlik kapsamına alınması, dayıbaşılık, komisyonculuk gibi işçi simsarlığına özel istihdam büroları üzerinden yasallık kazandırılmaması, tarım işçilerinin İŞKUR üzerinden kamusal hizmet alanından yararlandırılması, çalışma saatlerinin yasala uygun hale getirilmesi ve ulaşım-sağlık gibi koşullarının insana yaraşır hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.