Ankara Neşet Ertaş Parkı’nda düzenlenen Diyabet Şenliği'nde Türkiye’deki diyabetli hasta ve yakınları bir araya geldi.

Türkiye Diyabet Vakfı ve Diyabetle Yaşam Derneği ile ortaklaşa düzenlenen Ankara Geleneksel 6. Diyabetliler Bahar Şenliği’ne Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, eşi Azize Yaşar, CHP İlçe Başkanı Ahmet Meşe, Belediyesi Başkanvekili Mehmet Kartal, Belediye Başkan Yardımcıları Yaşar Neslihanoğlu, Başar Bal, Türkiye Diyabet Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kaya, Diyabet Vakfı Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. İlhan Yetkin, Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, Ankara Şube Başkanı Aşır Can Büyüker, Ankara Bisiklet Topluluğu ve çok sayıda diyabetli katıldı.

Türkiye’nin dört bir tarafından diyabet hastalarını bir araya getiren etkinlikte, çeşitli yarışmaların düzenlendi. Etkinlikte kura çekimi de yapılarak katılımcılara bisiklet, fotoğraf makinası, tablet bilgisayar ve check up dağıtıldı.

Yenimahalle Belediyesi TUBİL Halk Dansları Topluluğu da Antalya yöresiyle şenliğe katıldı. Ankara Bisiklet Topluluğu'nun düzenlediği program ile aralarında diyabetlilerin de olduğu topluluk, Kızılay’dan şenlik alanına kadar bisikletle geldi.

'OBEZİTE ARTIŞIYLA DİYABET DOĞRUDAN İLİŞKİLİ'

Başkan Yaşar, yaptığı konuşamada, diyabetin hızla artmasında sağlıksız beslenme ve hareketsizliğin etkin olduğunu söyledi. Yaşar, “Bugün burada diyabet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla bir aradayız. Diyabet hastalığının gelişmesinde hem genetik hem de çevresel faktörler rol oynuyor. Ancak diyabetin en önemli risk faktörleri, fazla kilo ve hareketsiz yaşam tarzıdır. Dolayısıyla son yıllarda obezitenin giderek yaygınlaşması diyabet oranlarındaki artış ile doğrudan ilişkilidir.” dedi.

'DİYABET TÜM DÜNYADA ALARM VERİYOR'

Diyabet Vakfı Genel Başkanı Kaya, diyabetin tüm dünyada çığ gibi büyüdüğüne dikkat çekti. Kaya, “Diyabet tüm dünyada alarm veriyor. Bölge, coğrafya fark etmiyor, gelişmiş gelişmemişlik fark etmiyor. Şu anda dünyada 387 milyon diyabetli var. 2035 yılında ise hastalık bu şekilde devam ederse yüzde 55 oranında artarak, 592 milyona çıkması varsayılıyor. Türkiye’de ise durum çok daha kötü, ülkemiz dünyadaki artış hızının 2 katına sahip.” diye konuştu.

'TÜRKİYE'DE ARTIŞ ORANI YÜZDE 100'

Diyabet Vakfı Ankara Şube Başkanı Yetkin ise, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “2010’dan bu yana geçen sürede ise her 5 kişiden birinin diyabetli olduğunu düşünüyoruz. Diyabet oranının başka ülkelerde artış hızı yüzde 40, yüzde 50’lerdeyken, Türkiye’de bu oran yüzde 100’lerdedir. Dolayısıyla diyabet, ülkemizin en önemli sorunlarından biridir. Diyabet bir atasözümüze çok uygundur, ‘bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur’, bu yüzden iyi ayar sağlıktır. O nedenle diyabetlilere mesajımız, lütfen kan şekerlerinizin ayarı konusunda gayret sarf edin.”