Diyanet İşleri Başkanlığı, Hac ücretlerinde bu yıl Euro yerine dolar üzerinden hesaplanacak olmasının dolar kurundaki yükselmeyle ilgisinin bulunmadığını savundu. Açıklamadaö "5 ay önce yapılan söz konusu değişikliğin son dönemdeki dolar kurunda yaşanan yükselmeyle bir ilgisi bulunmuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bütün hizmetlerini ticari bir kaygı gözetmeden yerine getiriyor." denildi.

Kamuoyunda tartışmaya neden olan hac fiyatlandırmasının Euro’dan dolara geçilmesine ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan açıklama geldi. Geçen sene 2 bin 700 Euro olan normal hac konaklama ücretinin bu yıl 3 bin 600 dolar olarak tespit edilmesinin kurdaki hareketlenme ile ilgisinin bulunmadığını savunan Diyanet, hizmetlerini ticari kaygı gözetmeden yerine getirdiğini savundu. Diyanet’ten konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde: "Hacca gidecek vatandaşlara farklı hizmet seçenekleri sunabilmek amacıyla Mekke ve Medine’deki bina ve otellerin fizik yapıları ve Harem’e olan mesafeleri dikkate alınarak hac konaklama türleri de belirlendi. Buna göre hacılara normal, müstakil ve otel konaklama türlerinde hizmet verilecek. Bu yıl hacca gitmeye hak kazananlar, belirlenen konaklama tipine göre farklı ücretlendirmeye tabi olacaklar. Buna göre “normal konaklama” seçeneğini tercih edenler 3 bin 600 dolar, “müstakil konaklama”yı tercih edenler 5 bin dolar ödeyecekler. Otel tipi konaklama tercih edenler ise 6 bin 900 dolar ile 9 bin 900 dolar arasında değişen hizmet bedelini ödeyecekler.

Suudi Arabistan’daki bütün ücretlendirme ve kiralamalar dolar kuru üzerinden yapılıyor. Bu nedenle Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu, 2014 yılı kasım ayında aldığı kararla Hac ve Umre hizmetleri için alınan ücreti dolar kuru olarak değiştirildi. 5 ay önce yapılan söz konusu değişikliğin son dönemdeki dolar kurunda yaşanan yükselmeyle bir ilgisi bulunmuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bütün hizmetlerini ticari bir kaygı gözetmeden yerine getiriyor.”