Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksel Kurulu, Kur’an-ı Kerim'de zulüm kavramının 58 surede 266 ayet-i kerimede 289 defa geçtiğine dikkat çekerek, "Allah’a karşı görevlerini yapmayan ve insanlara zulmeden kimsenin neticede kendi nefsine zulmettiği vurguladı.
Diyanet’in Dini Soruları Cevaplandırma Platformu’nda ‘Zulüm’ kelimesine verilen cevapta önce sözlükteki "Bir şeyi kendine mahsus yerinden başka bir yere koymak, noksan yapmak, sınırı aşmak, doğru yoldan sapmak, meyletmek, hakkını eksiltmek, hakkını vermemek, men etmek ve yapılmaması gereken bir davranışta bulunmak gibi anlamlarına gelir." tanımı verildi.

Zulüm kavramının, Kur’an öncesi Arap toplumunda insani ilişkilerde her türlü olumsuz söz, fiil ve davranışları ifade etmekte kullanıldığı hatırlatılarak, Kur’an’da bu kavramın insanlar arasındaki olumsuz ilişkiyi ifade etmekle birlikte çoğunlukla Allah’a karşı görevlerde inkar ve isyan olan söz, fiil ve davranışları ifade ettiği kaydedildi.

"ZULÜM KAVRAMI KUR’AN’DA TAMAMEN OLUMSUZ ANLAM İFADE ETMEKTEDİR"

Kur’an’da zulüm kavramı 58 surede 266 ayet-i kerimede 289 defa geçtiği belirtilerek, şöyle devam edildi: "Ve şirk (En’am, 6/82), küfür (Bakara, 2/254), nifak (Nisa, 4/64), günah (Bakara, 2/231), insanlara yapılan haksız muamele (Nisa, 4/10), noksan yapmak (Kehf, 18/33), azap, işkence (Nuh, 16/41), insan öldürmek (Bakara, 2/35), hırsızlık (Maide, 5/39), zarar vermek (Şura, 42/40-42), haksızlık etmek (Al-i İmran, 3/182), nefse zarar vermek (Bakara, 2/57), insanlara eziyet etmek (Şura, 42/41) vb. ilahi iradeye ters düşen her türlü inanç, söz, fiil ve davranışlar anlamında kullanılmıştır. Zulüm kavramı Kur’an’da tamamen olumsuz anlam ifade etmektedir. En büyüğünden en küçüğüne kadar her türlü günah, isyan ve itaatsizlik zulümdür. Allah’a ortaklar koşmak, ayetleri yalanlamak, içki, kumar, zina, hırsızlık, zulüm olduğu gibi, namaz kılmamak, mazeretsiz oruç tutmamak gibi ibadetleri terk etmek, hatta işlenen günahlara tövbe etmemek (Hucurat, 49/11) dahi zulümdür."

"ZULÜM ÜÇ KISIMDIR"

"En büyük zulüm şirktir (Lokman, 31/13). “ denilen cevapta, "İnsan zulmü ya başkalarına karşı ya da nefsine karşı işler. Zulüm üç kısımdır: a) İnsan ile Allah arasında vuku bulan zulüm. Bu şirk, küfür, nifak ve isyandır. b) Kişi ile insanlar arasındaki zulüm. Haksızlık, hırsızlık, öldürme, iftira vb. günahlar. c) Kişi ile nefsi arasında zulüm. Bu, Allah’a karşı görevlerini yapmayan ve insanlara zulmeden kimsenin neticede nefsine zulmetmiş olmasıdır Diğer taraftan Kur’an’da ve diğer İslami kaynaklarda bütün çeşitleriyle zulmün haram olduğuna ve bunun ahiretteki cezasının da ağırlığına dair pek çok açıklama yer almaktadır."