Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, hayır müesseselerini bekleyen en büyük tehlikenin kendilerinin gayeye dönüşmesi olduğunu söyleyerek, “Biz insanlara iyilik yapmak yerine taraftar toplamaya başladığımız gün Cenab-ı Hak bizim üzerimizden bütün rahmetini alır. Diyanet Vakfı da buna dahil. Kendimiz için de söylüyorum bunu. Diyanet İşleri Başkanlığı için de söylüyorum. Biz gaye değil, aracıyız. Her şeyimiz şeffaf olmalı.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyanet Vakfı Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu' tanıtım toplantısına katıldı. Tanıtım toplantısı Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

"BU KADAR İBADETİMİZ NEDEN BİZİ KARDEŞ KILMIYOR?"

Toplantıda konuşan Görmez, ibadetlerin hepsinin son derece önemli olduğunun altını çizerek, “Ancak son yıllarda İslam coğrafyasında olanları izlerken her birimizin şu soruyu sorması lazım; madem hayatımız kurban kavramı üzerine bina edilmiş, madem bütün ibadetlerimizin gaye ise bizi O’na yakın kılmak. Onun zatında hakikate, adalete yakın kılmak için var. Öyleyse ibadetlerimiz bizi neden Rabbimize yakınlaştırmıyor. Neden bizi birbirimize yakınlaştırmıyor? Aynı zamanda bir iç muhasebeye dönüştürmemiz lazım. Kabe’nin etrafında tavaf eden mümin, Arafat’ta vakfeye duran mümin, secdeye, kıyama duran mümin, kurbanını kesen mümin, herkes bu soruyu sormak zorunda. Bu kadar ibadetimiz neden bizi kardeş kılmıyor? Dolayısıyla aynı zamanda bir iç muhasebeye dönüştürmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

“GÜCÜNÜZ VARSA BİR TANE DE KURBANI MUTLAKA BU HEYETE VERİN”

Vatandaşlara seslenen Görmez, “Eğer gücünüz varsa burada kendi kurbanınızı kesin, komşunuzu, akrabalarınızı, yakınlarınızı ve fakirlerinizi mutlaka davet edin. Gücünüz varsa bir tane de kurbanı mutlaka bu heyete verin ve bunlar yedi kıtada mahrum kalan o insanlara taşısınlar.” diye konuştu.

Türkiye’de de yardımların yapılacağını aktaran Görmez, şöyle devam etti: “Kendi ülkemizde misafir olarak bulunan, çadır kentlerde ve çadır kentlerin dışında yaşayan Suriyeli, Iraklı kardeşlerimizi unutmayacağız. Bunu yaparken hiçbir din, dil, inanç ayrımı yapmıyoruz. Sadece Müslüman ülkelere götürmüyoruz. Açlığın, fakirliğin, sefaletin olduğu her yere götürüyoruz.“

“HER ŞEYİMİZ ŞEFFAF OLMALI”

Türkiye Diyanet Vakfı evrensel bir iyilik hareketidir’ diyen Görmez, şunları kaydetti: ”Ancak bütün iyilik hareketlerinin karşı karşıya kaldığı bir tehlike vardır. Bütün vakıflara, sivil toplum örgütlerine sesleniyorum; hayır müesseselerini bekleyen en büyük tehlike bizatihi kendilerinin gayeye dönüşmesidir. Biz gaye değiliz, iyiliktir gaye. Biz insanlara iyilik yapmak yerine taraftar toplamaya başladığımız gün Cenab-ı Hak bizim üzerimizden bütün rahmetini alır. Kurduğunuz müesseselerin kendisi hayal değildir, onların başlarındaki insanlar gaye değildir. Gaye Allah’ın rızasıdır. Gaye, adaletin, merhametin yanında yer almaktır. Ama müesseseler bir müddet sonra güç toplayan mekanizmalara dönüşüyor. Hayırseverler taraftarlara dönüşüyor. Ondan sonra da bütün millet ızdırap çekmeye başlıyor. Diyanet Vakfı da buna dahil. Kendimiz için de söylüyorum bunu. Diyanet İşleri Başkanlığı için de söylüyorum. Biz gaye değil, aracıyız. Her şeyimiz şeffaf olmalı.”

YURT İÇİNDEKİ KURBAN BEDELİ 625, YURT DIŞINDA 450 LİRA

Öte yandan yurt içi ve yurt dışı vekaleten kurban kesim ücretleri de açıklandı. Buna göre; vekalet yoluyla kurban kestirmek için kurban bedeli yurt içi 625 lira, yurt dışında kestirmek için ise 450 lira olarak belirlendi.

Program kapsamında 200 bin hisse kurban kesilmesi hedeflendiği, kurbanların yurt içinde 188 il ve ilçe merkezinde yurt dışında ise 90 ülkenin 456 bölgesinde görevli ve gönüller nezaretinde kesilmesinin ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasının planlandığı aktarıldı.