Antalya’da Muratpaşa İlçe Müftülüğü, 2017'ye kadar protokolü bulunan Hamle Eğitim Merkezleri'ne ait Durmazlar Grup Eğitim Merkezi’ni tahliye ettirdi. Hamle görevlilerinin zorluk çıkarmadan bir gün öncesinden binayı boşaltmasına ve sadece devir teslim yapılacak olmasına rağmen, müftülük görevlileri karakol ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ekipleri eşliğinde merkeze geldi.

Daha önce AK Parti’li Kepez Belediyesi, 2008'den bu yana maddi durumu yetersiz 17 bin öğrencinin elinden tutarak onlara umut olan Hamle Eğitim Merkezleri'nden farklı mahallelerdeki 4 eğitim merkezini boşaltmasını istemişti. Kepez Belediyesi’nin ardından Diyanet İşleri de benzer bir uygulamaya imza atmış ve Antalya Muratpaşa İlçe Müftüsü Celil Karaca harekete geçerek, Hamle'den, 2017'ye kadar protokolü bulunan Durmazlar Grup Eğitim Merkezi'nin boşaltılmasını istemişti. Geçtiğimiz yıl 8 Aralık’ta tahliye işlemi yapmak için Muratpaşa Kaymakamlığı aracılığıyla merkeze ekip gönderen Müftülük, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararıyla binadan ayrılmıştı. Ancak geçen süreçte karar itiraz eden müftülük, yeni bir kararla binanın boşaltılmasını istedi.

Bunun üzerine Hamle yetkilileri karara itiraz etmeyerek dün itibariyle binayı tahliye etti. Bugün ise devir teslim için binaya giden Hamle görevlileri, karakol ekipleri eşliğinde müftülük çalışanlarının gelmesini bekledi. Bu sırada KOM şubeden 2 sivil polisin gelmesi ise dikkat çekti. Tahliyesi önceden yapılmış, sadece eğitim faaliyeti yürüten bir kurumun devir teslim için imza atılacak bir günde KOM polislerinin gelmesi psikolojik baskı olarak yorumlandı. Öğrenci velilerinin de gelerek izlediği tahliye işleminde imzaların atılmasının ardından polisler ve müftülük çalışanları binadan ayrıldı.

"HUKUK BİTTİ, SİYASET HUKUKUN ÜSTÜNE ÇIKTI"

Hamle Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Eğitim Koordinatörü Ali Dil, eğitim merkezini kapatma gayretlerine mahkeme kararıyla engel olduklarını ancak hukukun bittiği, siyasetin hukukun üzerine çıktığı bir durumla karşı karşıya olduklarını ifade etti. Kanun karşısında yapacakları bir şey olmadığı için istemeyerek de olsa eğitim kurumunu boşalttıklarını söyleyen Dil, “Hamle 2008’de kurulmuş, 10 eğitim merkeziyle hizmet veriyor. Şu ana kadar da Antalya’da Hamle ile 16 bin öğrenciye eğitim imkanı sunmuşuz. Bu öğrenciler daha çok Antalya’nın sosyo-ekonomik açıdan dar gelirli ailelerin öğrencileri. Bu öğrencilere sadece eğitim desteği sağlanmıyor. Bu öğrencilere dernek tarafından maddi olarak ev malzemeleri noktasında destek veriliyor. Bunların yanında ahlaki değerlerin eğitimi, devlete, millete, topluma yararlı insan olma Kur’an-ı Kerim eğitimi gibi konularda eğitim veriyorlar." dedi.

Ali Dil, her sen 200 öğrenciye değerler eğitimi, anne-babaya saygı, millete faydalı insan olma konusunda yardımcı olmaya çalıştıklarını belirterek, "Şu andan itibaren ben şunu soruyorum; ‘Bizim şu ana kadar eğitim vermeye çalıştığımız 200 öğrenciye sizin Kur’an eğitimi, değerler eğitimiyle alakalı bir projeniz var mı? Yoksa bu çocuklar uyuşturucu kötü alışkanlıklara sokaklara mı terk edilecek?” ifadelerini kullandı.

Ali Dil, yapılanların kendilerini yıldırmadığını, hatta şevklerini daha çok artırdığını söyledi. “Bunlar bizi yıldırmayacak, biz bu işi bırakmayacağız.” diyen Dil, “Çünkü bizim arkadaşlarımız bu ülkenin kara sevdalıları. Dolayısıyla ellerinden eğitim merkezlerinin alınmasıyla buralar boşaltılmayacak, yeni mekanlar arayacaklar, dernek yetkililerimiz bizlere yeni imkanlar sunacaklar, biz de hizmet etmeye devam edeceğiz.” diye ifade etti.

"DİYANET'İN GEREKÇESİ GERÇEKÇİ DEĞİL"

Ali Dil, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın binayı hizmet içi eğitim merkezi yapacaklarını söylediklerini aktardı. Ancak binadan 400 metre mesafede Diyanet İşleri’nin hizmet içi eğitim merkezi bulunuyor. Ali Dil, “Orayı kullanabilirlerdi. Oradan çok defa geçtim. Ama dolu dolu bir bina kullanımını görmedik. Çoğu defa boş. Burası da orayla aynı kaderi paylaşacak. Hizmet içi veriyoruz denecek ama burası ya birilerine peşkeş çekilecek ya da atıl bir depo olarak kalacak.” dedi.

Antalya, daha önce de imamlara yapılan baskı ve soruşturmalar ve sürgünlerle gündeme gelmişti. Antalya İl Müftüsü Osman Artan'ın göreve gelmesiyle birlikte baskıların arttığı ve Diyanet personelinin sık sık soruşturmalara maruz kaldığı haberlere yansımıştı.