Diyanet İşleri Başkanlığı, toplumda artan şiddet ve Özgecan Aslan’ın katledilmesi olayı üzerine bu Cuma hutbesinin konusunu ‘Her can kutsal ve dokunulmazdır’ başlığı altında hazırladı. Karınca örneği ile başlayan hutbede, Buhârî ve Müslim’in naklettiği bir hadis-i şerifte Hazreti Muhammed’in(s.a.s) önceki peygamberlerden biri ile ilgili, “Eski zamanlarda bir peygamber, ağacın altında konaklarken kendisini bir karınca ısırır. Bu sebeple o peygamber karınca yuvasının yakılmasını emreder ve yuva yakılır. Bunun üzerine Yüce Rabbimizden ona şöyle bir uyarı gelir: ‘Seni bir karınca ısırdı diye mi Allah’ı tesbih eden ümmetlerden bir ümmeti toptan yok ettin." anlattıklarına dikkat çekildi.
Karınca kadar küçük bir varlığın bile incitilmesine rıza göstermeyen Allan’ın(c.c), canın kutsal ve dokunulmaz olduğunu kullarına öğütlediği vurgulanarak, “O Rahman ve Rahimdir; esirgeyen, koruyan, şefkat gösteren, bağışlayan, barış ve huzur kaynağı olandır. “Rahmetim gazabımı geçti” buyurandır. Son elçisini âlemlere rahmet olarak gönderendir. O Merhamet Peygamberi, bizlere şöyle seslenir: ‘Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki Yüce Allah da size merhamet etsin.” cümleleri sıralandı.

"ASIL PEHLİVAN, ÖFKA ANINDA KENDİSİNE HAKİM OLANDIR"

Üniversite öğrencisi Özgecan’ın öldürüldüğü olaya dikkat çekilen hutbede, hayatının baharında olan genç bir kız hunharca katledilirken, yürekleri dağlarken, bir defa daha toplum olarak şiddeti daha ne kadar içimizde barındıracağımız sorusuna yer verildi. Hutbede, "Bize ‘Merhamet toplumu olmanın, Peygamber ahlakıyla bezenmenin, hırsı, kini, öfkeyi yenmek için emek vermenin zamanı gelmedi mi?’ dedi. Bize insanlığımızı hatırlattı. Aynaya bakmamızı, silkinip kendimize gelmemizi ve gittikçe büyüyen şiddet fırtınası karşısında yenik düşmeyen, şefkatli ve güçlü yürekler inşa etmemizi istedi. Bu vesileyle cinayetlere kurban verdiğimiz bütün yavrularımıza, kızlarımıza, kadınlarımıza, masum canlara Cenab-ı Hak’tan rahmetler diliyorum. Bizleri de merhamet bilinciyle bir an önce uyandırması, milletimizin böyle elim hadiselere bir daha şahit olmaması için Yüce Rabbime dua ve niyaz ediyorum." denildi.

Ayrıca, Hazreti Peygamber'in(s.a.s) “Allah katında bütün dünyanın yok olması, bir Müslüman’ın öldürülmesinden daha hafif bir durumdur.” ve “Asıl pehlivan, güreşte başkasını yenen değil, öfke anında kendisine hâkim olandır.” hadisleri aktarıldı.