Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO’nun son toplantısında ‘Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması şehirde sevinçle karşılandı. Hükümetin sene başında yapılaşmaya açmaya çalıştığı ancak belediye ve sivil toplumun tepkisiyle kurtarılan Hevsel Bahçeleri’nin Dünya Kültür Mirası Listesine girmesi büyük başarı olarak değerlendiriliyor.

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması kararını mutlulukla karşılayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, emeği geçen herkese teşekkür etti. El birliğiyle çalışılarak bu kararın alındığını kaydeden başkanlar, "Bundan sonra koruma, turizm altyapısını geliştirme ve aslına uygun restorasyon içinde elbirliğiyle çalışmak ve ortak hareket etmek gerekiyor." dedi.

Şehrin simgesi olan, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açık hava müzesini andıran 5 bin 700 metre uzunluğunda 12 metre yüksekliğindeki tarihi surlar ile özgün işlevini binlerce yıldır koruyan 700 hektarlık alanı kapsayan Hevsel Bahçeleri’nin 'Dünya Mirası' olarak tescillenmesi ve koruma şemsiyesi altına alınması kentte büyük sevinçle karşılandı. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı dosyasının karara bağlandığı UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’ndan gelen müjdeli haber üzerine kısa bir değerlendirmede bulunan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, tarihi kültürel mirasın dünya mirası olarak tescillenmesi sürecinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

KENTE EKONOMİK ETKİSİNİN OLMASI BEKLENİYOR

Kararın önemine ve sorumluluklarının daha da arttığına işaret eden Eş Başkanlar Kışanak ile Anlı, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçelerinin insanlığın mirası olduğunu, bu mirası gelecek kuşaklara aktarma sorumluluklarının olduğunu ifade etti. Söz konusu alanın korunması, aslına uygun olarak restore edilmesi ve kentin ekonomisinin gelişimi için çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını kaydeden Eş Başkanlar, şunları söyledi: "Surların aslına uygun olarak restore edilmesi gerekiyor. Artık dünyanın gözü önünde olan bu kentin turizm altyapısını geliştirmek gerekiyor. Karar, turizm eksenli istihdamın artmasını ve kalkınmasını da sağlayacak."

GÜNLER ÖNCESİNDEN LOBİ YAPILDI

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girip girmeyeceğine dair nihai kararın verildiği UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı, 28 Haziran’dan bu yana Almanya'nın Bonn kentinde devam ediyordu. Toplantıya 3 Temmuz’dan itibaren Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı da katılarak çeşitli görüşmelerde bulunuyordu.

HÜKÜMET DÜNYA MİRASI LİSTESİNE ALINAN HEVSELİ İMARA AÇMAYA ÇALIŞTI

Diyarbakır Surları ile Dicle Nehri arasında yer alan verimli araziler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın isteği üzerine, ‘tarım arazisi’ statüsünden çıkarıldı. ‘Rekreasyon’ alanı ilan edilen bölgenin imara açılma ihtimali Diyarbakır’da tepkiyle karşılanmıştı. 80 sivil toplum kuruluşu ortak eylem başlatarak buna izin vermeyeceklerini belirtmişti.

Hevsel’in ranta dönüştürülmesi fikri 2011 yılında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın ‘çılgın projeler’in içinde Dicle Vadisi’ni saymasıyla ortaya çıkmıştı. Hükümetin yürüttüğü çalışmalar ete kemiğe bürününce asıl niyetin Hevsel’i kazanmak değil imara açmanın olduğu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ‘Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı Projesi’ adıyla yürüttüğü çalışmalarda ortaya çıktı, hükümet yeterince şeffaf davranmadığı için bölgenin yapılaşmaya açılacağına yönelik söylentiler hızla yayıldı ancak Bakanlık ise bunu reddetti. Ancak geçen yıl Ağustos ayında yapılan ve şüphelerin artmasına yol açan yeni çalışmalar ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir sunumda, konut yapılmayacağı belirtilen Hevsel Bahçeleri için ‘konut üretilebilecek alan’ ifadesinin bulunması tepkileri doruğa çıkardı. UNESCO kararıyla Hevsel Bahçeleri tamamen kurtulmuş oldu.