Seçim güvenliğiyle ilgili tartışmalar devam ederken Diyarbakır Barosu önemli bir karar aldı. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, merkez ve ilçelerdeki seçimleri 150 avukatla izleyeceklerini söyledi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ile yönetim kurulu üyeleri basın toplantısı düzenleyerek 7 Haziran’da yapılacak seçimlerle ilgili aldıkları kararı kamuoyuyla paylaştı. Diyarbakır’daki Seçim Kurulu Başkanları ile görüştüklerini ve seçimlerin şeffaf ve dürüst yapılmasına için fikirlerini dile getirdiklerini anlatan Elçi, “ Kendileri gereken hassasiyeti göstereceklerini söylediler. Avukat arkadaşlarımız çeşitli şekilde seçim güvenliği için yoğun bir çalışma yürütecekler. 150 civarında avukat üyemiz seçimde Diyarbakır ve ihtiyaç olursa çevre illerde seçimleri izleyecekler.” diye konuştu.

KAYGILARIMIZ VAR

Görevlendirdikleri avukatların, seçim günü kanunlara aykırı eylem ve işlemlere karşı gerekli mercilere başvuracaklarını belirten Elçi, “Avukat arkadaşlarımız tutanak düzenleme işlemleri ve bunların raporlanıp baro tarafından kamuoyuna sunulması sağlanacaktır. Diyarbakır Barosu ayrıca bu alanda çalışan diğer sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde bu süreci izleyecektir.” diye konuştu.

Şu ana kadar sandıklardan gelen ve ilçe seçim kurullarında yapılacak tutanakların birleştirilmesi ile ilgili bazı kaygıların olduğunu belirten Elçi, şunları söyledi: “Biz ilgili makamlara kaygılarımızı ilettik. Tutanak birleştirmelerin şeffaf, bizzat ilçe seçim kurulu başkanı olan hakimin göz mesafesinde ve mümkün olduğu kadar tek bir bilgisayar ile yapılması ve bu işlemin hem hakimin hem müşahitlerin gözetiminde yapılması büyük önem arz etmektedir. Bütün siyasi partilere çağrıda bulunmak istiyoruz. Herkes bir birinin hakkına hukukuna ve halkın iradesine saygı göstersin. Diyarbakır Barosu olarak toplumun hizmetindeyiz. Hazırlıklarımızı bu şekilde sürdürüyoruz."